Sözcü Gazetesi'nden Ay Işığı Özcan Ertürk'ün haberine kadar TL'nin dolara karşısında değer kaybıyla ortaya çıkan maliyet enflasyonuna eklenen küresel emtia fiyatlarındaki çoğaltma; hakiki sektörün fiyatlama davranışlarına yansımaya başladı. Merkez Bankası'nın (TCMB) İktisadi Yönelim Anketi'nde mayıs ayı verileri şirketlerin satmak fiyatlarındaki artma eğiliminin 2008'den bu yandan en yüksek seviyede olduğunu gösterdi.

Ankete kadar gelecek 3 ayda şirketlerin satış fiyatlarında büyüme beklentisi yüzde 43.2 olarak gerçekleşti. Böylelikle ankette ortaya konan bu beklenti 2008 Nisan ayından (%44.3) bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Şirketlerin yanıtlarına bakıldığında gelecek 3 ayda birim maliyet artışı bekleyenlerin oranı 2020 Mart ayında ulaştığı % 55.80'lik rekor seviyeye yaklaşarak % 55.40'a çıktı.

YENİ ALIŞILAGELMIŞ OLDU

Anket sonuçlarını değerlendiren ekonomist Dr. Murat Kubilay, TL'nin yabancı paralara karşısında kararlılık kazanamayacağına dair beklentilerin, ÜFE'nin düşerek TÜFE'ye yakınsamasından çok TÜFE'nin artarak ÜFE'ye yakınsayacağı beklentisine neden olduğunu söyledi. 2020 Nisan ayında takvim yüzde 6.71 olan yurtiçi imalatçı fiyatları (ÜFE) da bu yıl yüzde 35.17 seviyesine geldi. Söz konusu dönemlerde alıcı fiyatları (TÜFE) ise %10.94'den %17.14'e çıktı.

Kubilay'a tarafından ayrıca dış gelişmeler hem de içerdeki beklentiler 1 yıldır yeni olağan haline gelen zam yağmurunun önümüzdeki dönemde de devam edeceğine işaret ediyor. İç üretimin yetersiz kalması ve TL'de istikrarın sağlanamaması Türkiye'nin yurtdışındaki fiyat artışlarından kendisini ayırmasını imkânsız kılıyor.

Maliyetleri tüketiciye yansıtmakta kararlılar

Gelecek 3 ayda fiyat yükselme beklentisi olanların oranı dayanıklı tüketim mallarında % 66.6, gıda ve içecekte ise %42'ye çıktı. Gerçek sektörde, ayrıca bakır ve alüminyum gibi hammaddelerin ayrıca de çip ve ayçiçek yağı gibi işlenmiş maddelerdeki fiyat artışlarının geçici olacağı beklentisinin gittikçe kırıldığını bildiren Dr. Murat Kubilay, “Haliyle gerçek sektör önümüzdeki süreçte ciro kaybı yaratsa zeka maliyetlerin bir kısmını tüketiciye yansıtmakta kararlı. Son ÖTV güncellemesi sonrası mazot ürünlerinin zamlanması da bu güdüyü güçlendirdi” yorumunu yaptı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/zam-yagmuru-devam-edecek-haberi-533177