Akıllı Müren, 6 Aralık 1931 tarihinde Bursa'nın Hisar semtinde, Ortapazar Caddesi'ndeki 30 numaralı ahşap evde Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi.

İlkokulu Bursa Osmangazi İlkokulunda (sonradan Tophane İlkokulu ve Alkıncı İlkokulu) okudu. Hemen Şimdi ilkokuldayken yeteneği öğretmenleri göre keşfedildi ve müzikli okul müsamerelerinde baş rolleri oynamaya başladı. Hayatındaki ilk rolü, bu müsamerelerden birindeki çoban rolüydü…

Ortaokulu bitirdikten daha sonra babasına İstanbul'a gitme arzusunda olduğunu açıkladı ve onun da onayıyla İstanbul Boğaziçi Lisesine yazıldı. Bu okulu birincilikle bitirdi. Olgunluk imtihanlarını pekiyi dereceyle verip İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine (şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi) girdi. Yüksek Dekor Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu.

Zeki Müren, Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve yöntem dersleriyle musiki bilgileri öğrenmeye başladı. 1950 yılında hemen şimdi üniversite öğrencisiyken TRT İstanbul Radyosunun açtığı ve 186 adayın katıldığı solist sınavını birincilikle kazandı.

1 Ocak 1951'de, İstanbul Radyosunda canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve bu konseri fazla beğenildi.

Zeki Müren, bu başarılı ilk konserden ve plak çalışmasından sonradan Türkiye radyolarında uyumlu olarak eserler seslendirmeye başladı. Radyo programları on beş yıl sürdü, bunların çoğu canlı yayın programlarıydı.

İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955 tarihinde verdi. Genelde kendi tasarı ettiği sahne kıyafetlerini giyiyordu. Çalıştığı gazinolara saz heyetine tek alıcı kıyafet giydirmek ve T podyum kullanmak gibi çeşitli yenilikler getirdi.

Maksim Gazinosu'nda 14 sene, yılın altı ayında Akıllı Müren, altı ayında Behiye Aksoy almak üzere müzikseverlerle buluştu.

1976'da Londra'daki Royal Albert Hall'da konser vererek bu mekânda sahne bölge ilk Türk sanatkâr oldu.

Zeki Müren 600'ü aşkın plak ve kaset doldurdu. Plağa okuduğu birincil şarkı Şükrü Tunar'ın “Bir Muhabbet Kuşu” güfteli şarkısıdır. Müren 1955'te “Manolyam” adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.

Akıllı Müren hayatı baştan başa hiç evlenmedi. 1950'lerin Türkiye'sinde alışılmış kalıpları zorlayan elbiseleri ve sahne davranışı ile halkın ilgisini sürekli olarak üstünde tutmayı başardı.

Zeki Müren yürek rahatsızlığı ve diyabet nedeniyle hayatının özellikle son 6 yılında sahne hayatından ve medyadan uzaklaştı. Bodrum'daki evinde inzivaya çekildi.

24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen merasim esnasında geçirdiği yürek krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Bursa Emirsultan Mezarlığı'na defnedildi.

Vasiyetinde bütün mülk varlığını Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfına bıraktı.

Sacitaslan.com olarak Sayın Zeki Müren beyefendiyi vefatının 25. yılında özlem ve saygıyla anıyoruz...

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/zeki-mureni-vefatinin-25-yilinda-ozlem-ve-saygiyla-aniyoruz-haberi-538832