Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre Ziraat Bankası’nın, krediye karşılık Demirören Holding’den devraldığı Kemer Country’deki araziler, adalet kararları doğrultusunda İBB göre baştan özel spor alanına çevrildi. Banka, Demirören’den parayı olmak yerine yeni imar planına itiraz etti.

Demirören Holding’in, Ziraat Bankası’ndan çektiği milyonlarca dolarlık kredi karşılığı ipotek ettirdiği İstanbul Göktürk Kemer Country’deki golf sahası arazilerine ilişkin işlem yeni bir ebat kazandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bakanlık kadar imara açılan toplam 300 dönümü bulan arazileri hak kararı doğrultusunda tekrar özel spor alanına çevirdi.

Arazilerin kredi ve ipotek sürecine ilişkin sessizliğini koruyan Ziraat Bankası, İBB’nin arazileri özel spor alanına çeviren yeni imar planına itiraz etti. İBB’nin hazırladığı imar planında kamu yararı olmadığı savunulan dilekçede alanın tekrar imara açılması istendi. 

Laf konusu arazilerin Ziraat Bankası adına belirtilmiş olduğu belirtilen itiraz dilekçesinde yeni imar planıyla “alan sakinlerinin menfaatlarının gözetildiği ve sahiplik hakkının imar planı aracılığıyla kısıtlandığı” bahis edildi. Arazilerin arsa vasfı kazandığı ileri sürülen dilekçede “Bölgenin çevresindeki yapılaşma yoğunluğunu ve gelişim alanlarını bildiren plan açıklama raporundaki haritalardan da görüleceği üzere bölgenin az kalsın tamamı yapılaşmış durumda iken yalnızca çoğunluğu mülkiyetimizdeki parselleri içeren alanda yapılaşma yasağı getirilmesi, belediyenin eşitlik ilkesi çerçevesinde hizmet dağıtımı yapmadığı gözlemlenmektedir” ifadeleri kullanıldı. 

Dilekçede sonuç olarak özetle şu sözler kaydedildi:

“İtiraza konu parseller ile Kemer Country yerleşkesinin olduğu alanın özel proje alanı olarak belirlenerek alanın kamulaştırma yükünü de ortadan kaldırılması ve halk yararının sağlanmasına yönelik tasarlama çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda itiraza konu tapulardaki takyidatları da dikkate alacak şekilde takriben 300 dönüm yüzölçüme sahip taşınmazların, 3194 sayılı İmar Kanunu’nda açıklanmış yasal zayiat oranı olan yüzde 45 DOP kesintisi yapılarak yüzde 55’lik kısmının imara açılması geriye doğru kalan alanında kamu eline geçecek şekilde düzenlenmesine yönelik İmar Planı çalışmalarının yapılması gerektiği, lüzum kamunun gerekse maliklerin yasal ve vicdani hakları açısından eşitlikçi ve adil bir planlamanın gerçekleştirilmesinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğu ve yasalarla da hüküm altına gücenmiş görevi olduğu düşüncesindeyiz.”

Demirören Holding, Ziraat Bankası’ndan 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık söz konusu golf sahalarının bulunduğu arazileri ipotek ettirdi. İpotekten kısa bir zaman sonra 4 Eylül 2018’de araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Bakanlık tarafından hazırlanan imar planlarıyla alana sıradan 200 metrekare büyüklüğünde 306 adet ev yapılması sağlandı. Konut yapılması planlanan bölüm takriben 26 futbol sahasına eşit geliyordu. Alan sakinleri bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açtı. 2019 yılında açılan davada duruşma, planın iptal edilmesine karar verdi. Bakanlık planda bir takım düzenlemeler yaparak bitmiş askıya çıkardı. Alan sakinleri bu plana karşı da dava açtı.

Bu sırada Demirören’e ait söz konusu ipotekli araziler çekilen krediye karşılık borç ödenmediği için Ziraat Bankası’na devredildi.  Bakanlığın ikinci planına karşısında açılan davalarda da mahkeme yürütmeyi erteleme kararı verdi ve bakanlığın itirazları reddedildi. Bakanlığın söz konusu arazileri imara açan planı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmişken Ziraat Bankası arazileri sitesinden 20 Şubat 2020’de satışa çıkardı. Toplam 21 arazinin sitede sayfa sayfa ilanı yer aldı. İlanların açıklamalarında arazilerin çoğunluğunun “ev” alanında kaldığı ifade edildi. Araziler için on milyonlarca lira istendi. Alan sakinleri bankaya bir ihtarname çekerek satışı durdurdu.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ziraat-bankasini-zarara-ugratan-demiroren-skandalinda-yeni-perde-haberi-535862