UNICEF (BM Çocuk Fonu), eğitim ve sağlık koşullarının iyileştirilmemesi durumunda 69 milyon çocuğun ölebileceğini açıkladı. 

UNICEF, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması için mevut koşulların değişmemesi durumunda 2030 yılına kadar çocuk ölümlerinin 69 milyona kadar ulaşacağını açıkladı.

Hazırlanan rapora göre, mevcut koşullar ve nüfus artışı sabit kalır ise 2030  yılında 167 milyon çocuk aşırı yoksulluk altında olacak.

60 milyon çocuk temel  eğitimden mahrum kalırken 750 milyon kadın, çocukken evlenecek. En yoksul çocukların zenginlere oranla 5. yaş gününe varmadan ölme ihtimalinin iki kat fazla olduğu vurgulanan raporda, şartlar iyileştirilmezse  mevcut eğilime göre 2030 yılına kadar 5 yaş altı 69 milyon çocuğun öleceği  belirtildi.  Raporda önlenebilir nedenlerle çocuk ölümlerin en fazla Güney Asya ve  Sahra altı Afrika'da görüldüğü ifade edildi.

Anneleri okuma yazma bilmeyen çocukların ölme ihtimalinin diğerlerine  göre 3 kat fazla olduğu kaydedilen raporda, fakir ailelerin kız çocuklarının  küçük yaşta evlenme ihtimalinin de diğerlerine göre iki kat fazla bulunduğuna  işaret edildi. Raporda, en dezavantajlı çocukların şartlarının iyileştirilmesi ve  olumsuz sonuçların önlenmesi için hükümetlere çağrı yapılarak, çocukların  çatışmalar nedeniyle mülteci konumuna düşmesinin doğurduğu sorunların önlenmesi  için de sorunlara siyasi çözüm bulunmasının önemi vurgulandı.

Kaynak: AA