Alerji, bağışıklık sistemimizin bir takım maddelere karşı geliştirdiği tepkidir. Bu maddelere "allerjen" denir ve bağışıklık sistemimiz, aslında bir tehlike söz konusu olmadığı halde bu maddeleri tehlike olarak algılar. Alerjinin pek çok çeşidi vardır. Vücudumuzun hangi maddelere karşı alerji geliştirdiğini alerji testleriyle öğrenmek mümkündür fakat neden oluştukları bilimsel olarak cevap bekleyen sorular arasındadır.

Bağışıklık sistemimizin alerji nedeniyle tepki verdiği maddeler genelde; tozlar, polenler, hayvan tüyleri, bazı gıdalar, kimi kimyasal maddeler, mantarlar, enfeksiyonlar, arı sokmaları olmaktadır. Neye alerji duyulduğunu tespit etmek, onlardan uzak durmak ve alerji etkisini azaltan ilaçlar kullanmak, aşı olmak, tıbben uygulanacak olan prosedürdür. 

Bağışıklık sistemimiz alerji reaksiyonu geliştirdiğinde genelde bedenimizin gösterdiği tepkiler: Hapşırma, öksürük, burun akıntısı, burun tıkanlığı, şişlikler, ateşlenme, sinüs ağırları, migren, kusma, astım, ciltteki dökülmeler, göz yanmaları, göz kızarıklıkları ve karın ağrılarıdır. Alerjiye neden olan olgular için hekimimize başvurmak ve reaksiyona sebebiyet veren allerjenlerden mümkün olduğunca uzak durmak yararlı olacaktır.

Alerjiye Karşı Bitkisel Çözümler

-Balık Yağı: Daha çok astım alerjileri için kullanılır. Balık yağının kendisine alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için uzman kontrolü olmadan kullanmamak gerekir.

-Zerdeçal: Aşırıya kaçmadan kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. Vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Vücudu alerjiye karşı korur. Fazla kullanımında mide tahrişi oluşturabileceğinden uygun dozlarda yiyeceklerimize katmak daha yararlı olacaktır.

-Okaliptüs Yağı: Burun ve sinüs yollarını açarak ferahlık sağlar ve alerjiye karşı oldukça koruyucudur.

-Isırgan Otu: Vücudu temizlemesi ve detoks etkisi nedeniyle kullanılmakta olan bir bitkidir. Karaciğere, böbreklere, öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Saman nezlesi ve soğuk algınlığında kullanılır. Çay olarak tüketilebilir. Yan etkileri konusunda dikkatli olmak ve uzman görüşüne göre kullanmak faydalı olacaktır.

-Brokoli: Vücudumuza yararları oldukça fazla olan bir gıdadır. Vücut direncini arttırır ve pek çok hastalığa karşı koruyucu etkisi vardır. Yüksek değerde C vitamini içermektedir. Bedenimizdeki zararlı maddelerin temizlenmesinde oldukça faydalı olan bu bitkinin, alerjiler için yararlı olduğu bilinmektedir.