VÜCUDUN BİR MİKTAR TUZA İHTİYACI VARDIR
Tuzun vücutta su dengesini korumak ve besinlerin hücre duvarından geçişinden rol oynamak gibi görevleri vardır. Fakat tuzun aşırı orandan vücuda alınması çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

TUZ İLE GELEN HASTALIKLAR
Tuz kullanımında abartıya kaçmak hipertansiyon, kalp, damar ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere kemik ve göz sağlığını etkiler, bazı kanser türleri ve felce sebep olur.

GÜNLÜK 5 GRAM
Tuz ile gelen hastalıklardan ve sağlıklı yaşam için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük olarak tüketimesi gerek tuz miktarını belirledi. 5 gram olan tüketilmesi gereken miktar maalesef ülkemizde çok daha yüksek miktarda tüketilmektedir.

TÜRKİYE'DE 18 GRAM TÜKETİLİYOR
2008 yılında "Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği" açıkladığı rakamlar “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketiminin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir.

Sağlık Bakanlığı, tuzun tüketilmesini kontrol altına almak için 2011 yılından bu yana, “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” uygulamaktadır. 2012’de tekrarlanan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyecek düzeyde olduğu saptanmıştır. (15 gr/gün)

Tuz tüketim oranının ülkemizde bu denli yüksek olması tüketilen besinlerdeki tuz oranının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Konserveler, salçalar, turşular ve ekmek gibi tuz içeriği yüksek gıdalar toplumumuzda oldukça fazla tüketilmektedir.Yapılan çalışmalara göre günde 1 gram daha az tuz tüketilmesi, felçlerde %5, kalp krizlerinde % 3 azalma sağlamaktadır. Günde 9 gram daha az tuz tüketilmesi ise felçlerde % 34, kalp krizlerinde ise % 24 azalma sağlamaktadır. Bu nedenle aşırı tuz tüketiminden kaynaklanan hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak için günde 5 gram tuz miktarını aşmamaya dikkat edilmelidir.
 
Tuz tüketimini azaltmak için şunlara dikkat edilmesi gerekmektedir:
  • Daima taze ve tuz eklenmemiş besinler tüketilmelidir.
  • Turşu, konserve gibi tuz içeriği yüksek besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • Yemeklerin tadına bakılmadan yemeğe tuz atımından kaçınılmalıdır.
  • Hazır besin alırken etiket bilgilerine mutlaka bakılmalı, aşırı tuz içeren besinlerin alımından kaçınılmalıdır.
  • Yemeklere lezzet vermek açısından tuz yerine nane, kekik, dereotu gibi ürünler kullanılmalıdır.
  • Ev dışında yemek yerken tuzsuz besinler tercih edilmelidir.
  • Taze sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
  • Maden suyu tüketileceği zaman içindeki sodyum oranı kontrol edilmelidir.