Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerjik Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emin Mete, hava ile yayılma bulunan, yapışkan olmayan polenlerin, alerjik reaksiyonlara neden olacağı uyarısında bulundu. Genellikle bahar aylarında çıkan bu salgına dikkat edilmesi uyarsında bulunuldu.

Emin Mete, yaptığı açıklamada, bünyesi alerjiye yatkın olan kişilerin, maddelere, hava içindeki tozlara, yedikleri besinlere, kullandıkları ilaçlara, eşya veya kozmetiklere aşırı derecede duyarlı hale gelmesinden dolayı dikkat etmelerini söyledi.

"Bahar aylarıyla hava ile yayılma özelliği bulunan, hafif ve yapışkan olmayan polenler, alerjik reaksiyonlara neden olabilir." diyen Mete, şunları da söyledi: 

"Tek bir çiçekten milyonlarca polen, havaya karışabilir, havada 400 kilometre yol alabilir. Alerjik rahatsızlıklara sıklıkla polenler neden olur ancak bunların dışında, başka alerjenler de vardır. Polenlerin hepsi, alerji yapmaz. Birçok alerji hastası, karanfil, gül gibi renkli ve kokulu çiçeklerin alerji meydana getirdiğini sanırlar. Oysa, bu tür bitkilerin polenleri genellikle böceklerle taşındığından, ağır ve yapışkandır, havada yaygın bulunmaz." dedi.

Mete, bol yağışlı mevsimlerde genelde havadaki polen miktarlarında artış oluyor, ayrıca ev tozu, hayvan tüyü ve deri döküntülerinin de sıklıkla alerji nedeni olabildiğini belirtti.