Özellikle çocuk ayak sağlığı konusunda yaptığı araştırmalar ile önde gelen, İngiltere pazarının lideri olan Clarks’ın danışmanı Bob Hardy çocuk ayak sağlığı konusunda önemli noktalara değindi.
Çocuk ayak sağlığı konusunda bilmediklerimiz:

Yalın ayak yürümek...
Bebeklere ilk ayakkabılarını almak için en uygun zaman aslında onların gelişim süreçleri ile doğrudan alakalı. Çocuğun yalın ayak yürümeye başladığı an onu dış etkilerden korumak amacı ile ilk ayakkabı giymeye başlaması için uygun zamandır. Emeklemeye başlayan çocuklar için yürüme öncesi ayakkabıları tercih edilmelidir.

Yedi aşamada ‘İlk Ayakkabı’
Bebeklerin ilk ayakkabılar ile yedi aşamada oluşacak olan yürüme süreçlerinin sağlıklı bir şekilde başlamasına yardımcı olunmalıdır. Bir yerine yarım numara şeklinde artan ara bedenler, kalıp alternatifleri, büyüme boşluğu, yüksek kalite malzemeler ayakkabı seçiminde konforu getiren unsurlardır. Ekstra hafif, elastik ve kavrama yeteneği yüksek olan bu özel tabanlı ayakkabılar kemik gelişimini desteklemek için özel olarak dizayn edilmiştir. İki çeşit ilk ayakkabı bulunmakta: Emekleyen ve gezinti dönemi için yürüyüş öncesi ayakkabıları ve bağımsız bir şekilde yürümeyi öğrenenler için ‘İlk Adım Ayakkabıları’.

Düz tabanlılık 
Ebeveynlerin çocukları için endişelendikleri bir diğer önemli konu ise düz tabanlık. Clarks uzmanları 5 yaşından küçük çocuklar için konu ile ilgili olarak ebeveynlere endişelenmemelerini ve 5 yaşına kadar takipte kalmalarını söylemekteler. Bu süreçte çocukları için mutlaka onların sağlıklı ayak gelişimini destekleyecek olan ayakkabıları tercih etmelerini ve ilerleyen yaşlarda da sorun devam ediyorsa uzman bir doktora danışmalarını tavsiye etmekteler.

Büyüme boşluğu ile sağlıklı ayaklar...
Ebeveynlerin çocukları için yaptığı en büyük hatalardan biri doğru seçilmeyen ayakkabılar. Doğru numarada ve büyüme boşluğuna sahip ayakkabıların tercih edilmesi oldukça önemli. Çocuklara ayak ölçümleri sonucunda belirlenen numaraya sahip ayakkabıların alınması ayak sağlıklarının gelişimleri için oldukça önemli bir konu. Çok büyük ayakkabılar almak ya küçük ayakkabıları çocuklara giydirmek ileride tedavisi zor ya da mümkün olmayan sorunlar doğurabiliyor. Ebeveynlerin bir diğer dikkat etmeleri gereken konu ise ayakkabıların üretim materyalleri. Bu konuda uzmanlar, ter emici maddelerin ve derinin tercih edilmesi gerektiğini; plastik malzemelerden üretilen ayakabıları tercih etmekten kaçınılması gerektiğini belirtiyorlar. Kuru ve serin kalmayan ayakların sağlık açısından bir tehdit oluşturacağını vurguluyorlar.

Çocuklarınızı bir ömür taşıyacak olan ayakların sağlıklı gelişimi, ayak sağlığı konusunda henüz bebekken onlara dikkat etmek ve ileride yaşayacakları problemleri en aza indirgemek ebeveynler için çok önemli.

Clarks tüm tasarımlarında bu düşünceden yola çıkıyor ve 7’den 70’e herkes için son teknoloji ile geliştirdiği ayakkabıları sunuyor. Tasarımlarında ayağın gelişim evrelerini göz önünde bulunduruyor ve çocuklarınızın sağlıklı gelişimine destek, doğru ayak numarasının seçiminde yardımcı olmak için dünyanın her yerinde eğitimli ekibi ile sizlere en iyi hizmeti vermek için bekliyor.

3 adımda çocuk ayak sağlığını korumak
1. Ayakları düzenli olarak yıkamak ve kurulamak; tırnakları düzgün kesmek.
2. Çorap ve külotlu çorapların doğal ipliklerden (koton veya yün) yapıldığına emin olmak.
3.Doğru numarada ayakkabı seçmek. Büyüme boşluğuna sahip ayakkabıları seçmeye özen göstermek.
Clarks Hakkında
C&J Clark Şirketi, 1825 yılında Clarks Ailesi tarafından küçük bir ayakkabı dükkanı olarak İngiltere’de Somerset, Street’te kurulmuştur. Merkezi, bugün hala ilk kurulduğu yer olan Street’te yer alan Clarks Grubu; erkek, kadın ve çocuklar için ayakkabı tasarlamakta, geliştirmekte ve satışa sunmaktadır. Dünya çapında en büyük deri ayakkabı üreticisi olan Clarks, ürünlerinin tamamını modern teknoloji ile harmanlamakta ve yıllık 55 milyon adedin üstünde ayakkabı satışı gerçekleştirmektedir.