Yetkililer, ülkede 100 kadar Guillain-Barre vakası bulunduğunu, 6 kişinin bu hastalık yüzünden öldüğünü açıklamıştı. ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Guillain-Barre hastalığına yakalananların 20 kişiden birinin hayatını kaybettiğini söylemişti.

Dünya Sağlık Örgütü , kaslarda güçsüzlüğe ve daha ciddi durumlarda acil bakım gerektirecek nefes alma sorunlarına neden olan Guillain-Barre sendromuna Zika virüsünün yol açtığı konusunda bilimsel bir mutabakat olduğunu açıklamıştı.

Sivrisinek ısırması dışında, kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkarılan Zika virüsüne ilk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. DSÖ'nün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yıllarında toplam 44 ülkede görüldü, 33 ülkede ise salgın şeklinde etkili oldu.