İnsanların bedeninin dış görünümü ile alakalı olan ciltte meydana gelen rahatsızlıklar, bireyin hayatını doğrudan olumsuz etkiler. Egzama cilt rahatsızlığı, birçok faktör sonucunda oluşan kronik bir cilt rahatsızlığı olarak bilinen kötü bir görünüme sebebiyet veren bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama tedavisi için öncelikle egzamanın türü tespit edilmelidir. Bunun için gerekli tetkikler ve muayeneler yapılır. Cilt doktoru tarafından yapılan muayeneler neticesinde, çeşitli uygulamalar ve tedavi yöntemleri ile bu cilt rahatsızlığı giderilmeye çalışılır.
Cilt yüzeyinde meydana gelen kuruluk ve kaşıntıya sebebiyet veren, kabarcıklar şeklinde oluşan egzama cilt rahatsızlığı, zamanla kabarcıkların kuruması ile birlikte pullanmalar meydana gelerek çatlar. Mikroorganizmalar, bu çatlaklardan vücuda girerek çeşitli enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Genellikle diz arkaları, kalça, bacaklar, dirsekler, saç derisi, yüz ve el bölgesinde oluşan egzamalar; stres, alerji, dolaşım sorunları ve tahrişler neticesinde meydana gelir.
 
Egzama Belirtileri
Çeşitli faktörlere bağlı olarak cilt yüzeyinde meydana gelen ve vücudun farklı bölgelerinde oluşan egzamanın türüne bağlı olarak çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:
  • İltihap
  • Deride çatlaklar
  • Kızarıklık
  • Kabarcık meydana gelmesi
  • Kaşıntı
  • Deri yüzeyinde kabuklanma, döküntü ve pullanmalar oluşması
  • Ciltte kuruluk
  • Saç derisi üzerinde kepeklenme
Egzamanın belirtileri olan yukarıda belirtilen durumlar ortaya çıktığında vakit kaybetmeden bir cilt doktoru ile iletişime geçilerek egzama tedavisi için gerekli işlemlere başlanmalıdır.
 
Egzamanın Sebepleri
Kronik bir rahatsızlık olan egzama hastalığının oluşumu, birçok hastalığın çeşidine göre değişkenlik arz eder. Özellikle cildin hassas bir yapıya sahip olması ve insan vücudunda oluşan hastalıklara hızlı bir tepki göstermesi nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın oluşmasında, günlük yaşamın önemli etkileri vardır. Özellikle sıkça deterjan, sabun gibi bileşenler ile el yıkamak, parfüm gibi kimyasal maddeler kullanımı, terlik, lastik ayakkabı ve bazı metaller, kötü bir görünüme sebebiyet veren egzama cilt rahatsızlığının oluşmasına neden olur.
Bununla birlikte güneşe gereğinden fazla maruz kalma, bazı ilaçların vücuttaki yan etkileri, bitki ve hayvan türleri ile temas gibi durumlar da egzamanın ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerdir. Cilt doktoru gözetiminde egzamaya sebep olan faktörler tespit edilerek tedaviye başlanmalıdır. Egzama tedavisi için doktorun tavsiye ettiği ilaçlar ve günlük yaşamda dikkat edilecek hususlar göz önünde bulundurulması, tedavi sürecinin hızlanması açısından önem arz eder.
 
Egzamanın İlerlememesi ve İyileşmesi İçin Neler Yapılmalıdır?
Egzama tedavisi için bazı hususlara azami derecede dikkat edilmeli ve bununla birlikte cilt doktoru tarafından tedavi için verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Egzamanın ilerlememesi ve iyileşmesi sürecinin hızlanması açısından egzamalı bölge kaşınmamalı, tahriş edilmemeli, bulunan ortam yeterli nem oranına sahip olmalı, banyo sıklığı mevsim şartlarına göre ayarlanmalı, egzamalı bölge sert malzemeler ile tahriş edilmemeli, egzamalı bölge nemlendirilmelidir. Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde dengeli beslenme alışkanlığı kazanılmalı, temizlik yaparken eldiven kullanılmalı, terleten giysiler giyilmemelidir.
Detaylı bilgi için; https://www.ertugrulaydemir.com/