Her 10 kişiden birinden görülen egzamanın ortaya çıkış nedenleri genelde alerji ve duygusal sıkıntılar olarak bilinmektedir. Ciddi tehlikeleri olan bir hastalık değildir ancak görünümü dolayısıyla kişiyi rahatsız eden ve tedavi için çözüm aramasına neden olan bir cilt hastalığıdır. Egzamanın aynı zamanda kaşıntı hissi oluşturması kişinin huylanmasına neden olur. 

Kaşıntıya, pullanmaya ve kızarıklığa yol açar. Rahasızlık bölgesinde sivilce benzeri oluşumlar görülebilir. Alerjiye neden olabilecek gıdaların tükeltimesi veya solunum yoluyla oluşması mümkündür. Süt ve yumurta gibi besinlerin etkisi olup olmadığı incelenme gerektirir. Uzman görüşüne başvurulduğu zaman öncelikle alerji testi uygulanır ve duruma uygun ilaçlar önerilir. Alınan sonuçlara göre tedavi şekli ve kullanılan ilaçlar değiştirilebilir. Önemli olan egzamanın tetikleyici etmenlerini bulmak ve onlardan uzak durmaktır.

Egzama alerjik ve duygusal sebepler nedeniyle oluşabilir. Ortada hiç sebep yokken belirebilir. Kimi uzmanlara göre kalıtsal nitelik taşır. Tıbben yapılan incelemelerde egzamanın en fazla ortaya çıkış durumlarının, alerjik sebeplerden olduğu bilinmektedir. Saman nezlesi ve astım şikayeti bulunan kişilerde daha sık görülür. Çocuklarda ve bebeklerde görülebilen bu rahatsızlık genelde ergenlik dönemiyle son bulur. Bazı hastalarda erişkinlik dönemine de geçtiği gözlemlenmektedir.

Egzama konusunda bilinçli olmak ve egzamanın kesinlikle bulaşıcı bir hastalık olmadığını bilmek gerekir. Egzamalı kişiden uzak durarak zaten stresli olan durumunu arttırmak zarar getirecektir. Egzamanın stres kaynaklı olabileceğini ve stres durumlarının durumu daha da zorlaştıracağını aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu şikayetten muzdarip kişilerin stres konusunda kendilerini geliştirmeleri, uzman kişilerden yardım almaları faydalı olabilir. Mümkün olduğunca sakin olmak, duygusal kontrolümüzü elden bırakmamak, bizi rahatlatacak aktivitelerde bulunmak; doğa gezintileri, yürüyüş, meditasyon gibi yöntemlerden faydalanmak yararlı gelecektir.
 
Cildimize iyi bakmak ve nemli tutmak önemlidir. Kullanacağımız nemlendirici ürünlerin egzamaya uygun olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Kuru bir ciltte daha rahat oluşacağından cilt nemliliği önemlidir. Banyo sonrasında havlu kullanmak yerine kendiliğinden kurumasını beklemek yaralı olacaktır.