Alkol ve Uyuşturucu Rehabilitasyon Merkezi Pheonix House’un genel müdürü Dr. Andrew Kolodny‘in Daily Beast’e verdiği röportajda “Krokodil Kuzey Amerika’da, Rusya’da olduğu kadar yaygın değil, çünkü burada eroin ve ağrı kesiciler daha çok kullanılıyor” dedi. Vice’ın belgesel ekibi Batı Avrupa’ya yavaş yavaş yayılmaya başlamış olan bu uyuşturucu için Sibirya’nın küçük bir kasabası olan Novokuznetsk‘e gitti. Belgeselin sunucusu, dünyada Rusya’daki gibi açık bir şekilde uyuşturucu sorunu olan bir ülke olmadığını belirtti. Belgeselin görüntülerinde şehir içindeki birkaç genci ve krokodilin yaygın olarak kullanıldığı varoş mahalleleri görünüyor. Bazı eroin bağımlıları bu toksik karışımdan uzak dursa da çoğunluğu, ucuz olduğu için krokodile yönelmiş durumda. Genç bir bağımlı “Tabii ki eroin de kötü bir uyuşturucu fakat krokodil hepsinden daha korkutucudur” diyerek krokodilin ne denli tehlikeli bir uyuşturucu olduğunu vurguluyor.

Krokodil bileşimini oluşturan malzemelerin oldukça ucuz olması ve rahatlıkla bulunması bağımlıların tercih etme sebebi olsa da buna iyice bağımlı olanlar zamanla daha da kötüleşiyor.

Bu toksik karışım kodein, iyot, güçlü alkaliler, hidroklorik asit, kibritlerdeki kırmızı fosfor, tiner, endüstriyel temizlik yağı ve alkol gibi kolayca bulunabilen kimyasallardan oluşuyor. Rusya’da eroin gibi enjekte edilen bu karışıma, göz damlası ilave ederek etkisini daha da arttırılıyor. Ana akım medyasında dolaşmaya başlayan çürümüş etlerin ve açıkta kalmış kemiklerin fotoğrafları krokodil kullanan insanlara ait. Çünkü krokodil aşırı bağımlılığa neden olan bir uyuşturucu ve insanı içten dışa doğru yiyip bitiriyor. Özellikle enjekte edilen bölgede siyah, kabuklanmış ve sürüngenlerin pullu derisi gibi yaralar görülür. Zaten bu uyuşturucu, adını deride oluşan o pullu yaralardan alıyor. Krokodil bağımlıları derilerinin parça parça döküldüğünden bahsedip, hatta kemiklerinin dahi göründüklerini belirtiyor. Bağımlılar ise sadece 1-2 yıl içinde yavaş yavaş ve acıdan kıvranarak ölüyor.

Krokodil morfinden daha güçlü ve hızlı bir şekilde etkisi olduğu biliniyor. New York State Alkolizm ve Uyuşturucu Bağımlılığı Tedavi Merkezi’ne göre Rusya’da yaklaşık bir milyon insanın bu maddeye bağımlı. Rusya Federal Uyuşturucu Servisi’nin genel başkanına göre 2011’de 2009’a göre, 23 katı kadar krokodil ele geçirildi. Bir araştırmaya göre bağımlılılar, karışımı hazırlarken bir öncekinden daha dikkatsiz ve hızlı davranıyorlar. Çünkü tek istedikleri bir an önce uçmak. Yani ağrı kesici ve sakinleştirici etkisi olan bu uyuşturucu nedeniyle zombiye dönüşmeleri kendileri için önemli değil. Onlar için önemli olan tek bir şey var, bir vuruş daha yapmak.

Krokodil kullanmak ölüme gerçek bir davetiye çıkarmaktır. Hemen öldürmese de uzun süreli kullanım sonrası delirmeye başlanır; tiksindirici ve acı dolu birkaç yıl yaşadıktan sonra ölüm gelir.