Erektil disfonksiyon (ED), sağlıklık ve başarılı bir cinsel ilişki için yeterli sertleşme sağlanmaması ile ortaya çıkan bir şikayettir. 



Heteroseksüel bir erkeğin kadınlardan gelen uyarılar ve beğenisi ile oluşan sertleşmenin meydana gelmemesinin aslında birden fazla sebebi vardır. 



Bunları sıralarsak eğer,

  1. Psikolojik Nedenler: İş tek boyutlu varlık değildir. Kendisini etkileyen birçok nokta bulunmaktadır. Bunların en başında iş hayatında yaşadığı stresli ortam vardır. Hayatı geçintisi ile ortaya çıkan baş ağrıları ve düşünceler seksi ikinci plana atar. Ayrıca iş hayatındaki olumsuz yaşamla birlikte aile hayatındaki bozulmalarda vücutta beklemediğimiz tepkileri ortaya çıkarır.
  2. Sağlıksız Beslenme: Vücudumuzun her yerini dolaşan ve insana can veren kanın damarlarda sağlıklı ve olması gereken şekilde dolaşabilmesi için kişinin sağlık beslenmesi şarttır. Özellikle yağlı ve tuzlu yeme alışkanlığı damar yollarını tıkadığı için beraberinde damar ve kalp hastalıklarını da getirir. Ayrıca penis bölgesinde sağlıklı kan akışı olmayınca sertleşme de meydana gelmez. 
  3. Yaşlanma: Diğer iki etken dışarıdan gelse de yaşlanma doğal olarak ortaya çıkar. Vücudun yaşlanması ile ereksiyon şikayeti görülmesi gayet normaldir.
Kimlerde daha çok görülür?

Sertleşme şikayeti en başta kolesterol, yüksek tansiyon, şişmanlık, sigara tüketimi, hareketsizlik gibi kardiyovasküler risk faktörü taşıyan kişilerde görülür. Bunlarla birlikte şeker hastalığı olanlar gelir. Bunun dışında nörolojik hastalığı olanlar, hormonsal bozukluğu olan ve sinirlerin zarar görebileceği ameliyatlar geçirenler de daha yüksek risk altındadırlar.



Hangi ilaçlar kullanılır?

Ereksiyon şikayeti için ilaç sanayi fabrikaları birçok ilaç geliştirmiştir. 

Ağız yolu ile kullanılan bu ilaçlar kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Çünkü kimyasal madde barındırması nedeniyle kişinin var olan hastalıkları göz önüne alınmaldır.



Ülkemizde en çok kullanılan erekisyon ilaçları ise şöyledir, Viagra -  ve Levitra'dır.