Yaz aylarının gelmesi ve güneş ışınlarının günden güne etkisini üzerimize göstermesiyle vatandaşlar güneş gözlüğüne akın etmeye başladı. Aksesuardan çok gözleri korumak için kullanılan güneş gözlükleri, güneşin zararlı ışınlarını hafifletiyor, daha kolay ve rahat görmeye olana sağlıyor. Ancak ucuza satılan ve uygun olmayan güneş gözlükleri, vatandaşlara yarardan çok zarar getiriyor. Uzmanlar, güneş ışınlarının cilde verdiği zarar gibi tıpkı gözlere de zarar verebileceğini söylüyor. Göz sağlığına dikkat çeken uzmanlar, yanlış güneş gözlüğü kullanımının daha ciddi sorunlara yol açtığını dile getiriyor.

"GÜNEŞ IŞINLARI GÖZLERDE TÜMÖR OLUŞMASINA SEBEP OLABİLİYOR"

Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nezihi Ün, güneş ışınlarının zamanla gözlerde tümör hastalığına sebep olabileceğini dile getridi. Dr. Ün, "Güneş ışınları vücudumuza ve cildimize nasıl zarar veriyorsa, gözlerimize de o şekilde zarar veriyor. Göz kapaklarında, konjonktivasında, gözümüzün renkli kısmını oluşturan iriste birtakım pigmental değişiklikler ve iyi huylu tümör oluşmasına neden olabilir. Bunların bir kısmı da zamanla kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Bir böyle yan etkisi var, ikincisi sağlık sektöründe çalışan kişiler daha çok bilir. Ultraviyole lambaların altında bir süre kalanların korneasında geçici de olsa yanıklar oluşmaktadır. Uzun vadede kataraktımızın hızlanmasına ve retinada sarı nokta hastalığının gelişmesinde neden oluyor" ifadelerini kullandı.

"ULTRAVİYOLEDEN MÜMKÜN OLDUĞUNCA KORUNMAMIZ GEREKİYOR"

Ultraviyole ışınlarından mümkün olduğunca korunmamız gerektiğini söyleyen Op. Dr. Nezihi Ün, göz bebeğimizin, güneş ışığına maruz kaldığında küçülerek, göze giren ultraviyole yoğunluğunu azalttığını söyledi. Op. Dr. Ün ayrıca, yaşla beraber gözün merceğinde biriken ksantofil adlı bir pigmentin de doğal yoldan ultraviyole blokajında faydalı olduğunu da dile getirdi.

"ÇOCUKLARA UYGUN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKILMAZSA, KÜÇÜK YAŞTAN ZARAR GÖRMEYE BAŞLARLAR"

Özellikle çocuklarda kullanılan uygun olmayan güneş gözlüklerinin zararlarına da değinen Dr. Ün, "Koyu renkli bir camın arkasında güneşi azıcık algıladığımız için pupilla büyük kalacaktır. Eğer bu gözlüğün sadece koyu renkli bir cam olduğunu ultraviyoleyi de bloke etmediğini düşünürsek büyük bir göz bebeğinden çok yoğun bir ultraviyole geçişine maruz kalınmış olacaktır. O yüzden güneş gözlüğü seçerken özellikle çocuklarda, mutlaka temel prensiplere uymak gerekiyor. Yüzde yüz ultraviyole blokajına dikkat etmek gerekiyor" dedi.

"GÖZÜNÜZDE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ DAHİ OLSA DİREKT GÜNEŞE BAKMAYIN"

Dr. Nezihi Ün, güneş gözlüğüyle de olsa direkt olarak güneşe bakmanın ciddi zararlara yol açacağını dile getirdi. Dr. Ün konuşmasını ise şu cümleler ile tamamladı:
"Direk güneşe bakmak yada konusu değil, güneş gözlükleriyle de olsa güneşe bakmak gözde yanıklara ve ciddi görme kaybına neden olabilir. Güneşe direkt maruz kalınmasında, uzun vadede gözde ve kapaklarda güneş kaynaklı problemler olabileceğini düşündüğümüz durumlarda geç kalınmadan mutlaka göz hekimine başvurulmalıdır." dedi.