Doğtaş’ın Uyku Alışkanlıkları Araştırması sonuçlarına göre; Türk halkı ortalama 8 saatini uykuda geçiriyor. Katılımcıların yüzde 67’si gece 23:00 ile 01:00 arasında yattığını belirtirken, yüzde 50’si sabahları 07:00 ile 09:00 arasında uyandığını belirtiyor. Yüzde 52 ile Türkiye genelinde en çok tercih edilen yatış şekli yan yatmak iken, katılımcıların yüzde 33’ü yüz üstü, yüzde 15’i ise sırt üstü yatarak uyuyor. Her iki kişiden biri, yatağa yattıktan sonra 10-15 dakika içerisinde uyuduğunu belirtirken; araştırmaya katılanların yüzde 46'sı, yatağında uyumanın haricinde, uzanarak dinlenmeyi tercih ediyor. Her 10 kişiden 9’u iyi bir uykunun sağlık için temel ihtiyaç olduğunu ve uyku kalitesindeki en önemli etkenin yatak olduğunu düşünüyor.

Sihirli sayı 8
Araştırma sonuçlarına göre, Türk halkı ortalama 8 saatini uykuda geçiriyor. Katılımcıların yüzde 67’si gece 23:00 ile 01:00 arasında yattığını belirtirken, yüzde 50’si sabahları 07:00 ile 09:00 arasında uyandığını belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 42’si sabahları alarm ile uyanırken kadınlar arasında her 10 kişiden 4’ü alarm veya başka birinin yardımı olmadan kendileri uyanabiliyor. Her iki kişiden biri, yatağa yattıktan sonra 10-15 dakika içerisinde uyuyor. Sabahları ise uyandıktan sonra 10-15 dakika içerisinde yataktan kalktığını belirtiyor.


Yan yatmaya bayılıyoruz
Doğtaş, “Uyku Alışkanlıkları Araştırması”, Türkiye'nin hangi pozisyonda yattığına dair de ilginç sonuçlar ortaya koydu. Yan yatarak uyumak, yüzde 52 ile Türkiye’de en çok tercih edilen yatış şekli. Yan yatmadan sonra en çok tercih edilen pozisyonlar ise yüzde 33 ile yüz üstü ve yüzde 15 ile sırt üstü uyumak.


Yatak sadece uyumak için değildir
Araştırma sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 46’sı yatağında uyuma haricinde, uzanarak dinlenmeyi tercih ediyor. Yatakta dinlenmeyi tercih eden katılımcılara bu esnada neler yaptıkları sorulduğunda; yüzde 41’le telefonla vakit geçirme ilk sırayı alırken, müzik dinleme yüzde 34’le ikinci, film ya da dizi seyretmek ise yüzde 30’la üçüncü sırada yer alıyor. Bölgeden bölgeye değişen uyku alışkanlıklarında, Marmara ve Ege Bölgesi uyumadan önce daha çok müzik dinlerken, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi diğer bölgelere göre daha çok kitap okuyor.


7 yılda bir yatak değiştiriyoruz
Her 10 kişiden 9’u iyi bir uykunun sağlık için temel ihtiyaç olduğunu ve uyku kalitesindeki en önemli etkenin yatak olduğunu düşünüyor. Her 10 kişiden 9’u, tercih yaparken yatağının ortopedik olmasının, ağrısız şekilde uyanmayı sağlamasının ve yumuşaklığı/sertliğinin önemli olduğunu belirtiyor.

İdeal bir yatakta olması gereken özellikler sorulduğunda, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde "yumuşak olmalı", Akdeniz bölgesinde "dinlendirici olmalı", Karadeniz bölgesinde "vücut şeklini almalı", "vücuduma uygun olmalı" ve "terletmemeli" ifadeleri anlamlı derecede yüksek çıkıyor.Yaylı yatakta yattığını belirten her iki kişiden 1’i, en son yataklarını 5 yıl önce satın almış. Ortalamada ise 7 yılda bir yatak değiştiriliyor. Kadınlar arasında her 10 kişiden 4’ü yatağın sağ tarafında yattığını belirtiyor. Bekârlar ise evlilere göre daha çok yatağın ortasında yatmayı tercih ediyor.


Doğtaş'tan mükemmel uyku garantisi
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Doğtaş Kelebek CEO'su Hulusi Acar; kaliteli bir uykunun insan sağlığı üzerindeki çok yönlü olumlu etkiye sahip olduğuna dikkat çekerek, kaliteli bir uykunun olmazsa olmazının ise kaliteli bir yatak olduğunu söyledi. Acar, araştırma sonuçlarının da her 10 kişiden 9’unun iyi bir uykunun sağlık için temel ihtiyaç olduğunu ve uyku kalitesindeki en önemli etkenin ise yatak olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi. Müşteriyi yapılan işin merkezine koyduklarını ifade eden Doğtaş Kelebek CEO'su Hulusi Acar: “Tüm ürünlerimizde olduğu gibi yataklarımızda da müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçlara uygun ürünler sunmak bizim için çok önemli. Yatak kategorisinde de Türkiye’nin hatta bölgelerin ihtiyacı olan en doğru ürünleri belirlemek için müşterimizin sesini dinlemek istedik. Bu araştırma bize bir kez daha gösterdi ki kaliteli bir uykunun insan sağlığı üzerindeki etkileri çok büyük. Sağlıklı bir uykunun ise sağlıklı bir yatakla mümkün olduğunu biliyoruz. Bu anlamda sağlıklı bir yaşam için teknolojiyi de etkin bir şekilde kullanarak uzun yıllar boyunca ilk günkü mükemmel uykuyu sağlayan yataklar üretiyoruz ve müşterilerimize 45 günlük koşulsuz iade hakkı veriyoruz. Yataklarımızda yer alan teknolojik özellikler sayesinde vücudu rahatlatan, yazın terletmeyen, kışın üşütmeyen, özel kumaşlarıyla ve yay sistemiyle deliksiz bir uyku sağlamaya yardımcı olan yataklar üretiyoruz. Son olarak gençlerin omurga ve kas sistemini destekleyen bir yatak ürettik. Superteen adını verdiğimiz yatak, bu özelliği ile Türkiye'de ilk ve tek genç yatağı. Bu yatak gençlerin farklı ağırlık ve yatış alışkanlıklarına göre şekil alan yay sistemi sayesinde maksimum konfor sağlıyor." dedi. Acar, hayatımızın üçte birinden fazlasını uyuyarak geçirmemize rağmen yatak satın alma konusunda beş dakikada karar verdiğimize dikkat çekti.