Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği Başkanı Metin Yurdagül, hazır çorbalarda katkı maddesi bulunmadığını, ürünlerin uzun süre saklanabilmesi ve koruyuculuğunu sürdürmesinden dolayı , yapım aşamasında uygulanan kurutma yöntemi olduğunu ifade etti.
 
Yurdagül, Türkiye'de son yıllarda gıda üzerinde spekülasyonlar yapıp, negatif söylemlerde bulunanların prim yapmaya başladığını ve bunun çok yanlış olduğunu söyledi.
 
Bilinenlerin tersine tamamen bitkisel yağlardan üretiliyor
 
Dernek olarak gıdada bilgi kirliliği ile yıllardır mücadele ettiklerini söyleyen Yurdagül, "Amacımız doğruları anlatmak. Örneğin ortalıkta 'zararlı' diye tabir edilen margarin, 147 yıllık bir ürün. Son 10 yılda Türkiye'de margarinin durumu, Avrupa ve ABD'den de daha ileri noktalara geldi. Margarin, bilinenin aksine tamamen bitkisel yağlardan üretilir" ifadelerini kullandı.
 
Yurdagül,"Ürünlerin su aktivitesi 0,2'nin altına indirilir" dedi.
 
Yurdagül, bilgi kirliliğine maruz kalan paketli gıdalardan birinin de hazır çorbalar olduğunu söyledi.

Yurdagül, "Bilinenin aksine hazır çorbalarda katkı maddesi yoktur. Uzun süre saklanabilmesi ve koruyuculuğunu sürdürmesinin nedeni, ürün hazırlanırken uygulanan kurutma yöntemidir. Kurutma yöntemi dünyada bin yıllardan beri bilinen en basit ve en iyi saklama yöntemidir. Şimdi bu teknolojik koşullarda yapılıyor.
Çorba yapmak istenilen ürünün içerisindeki su mikrobiyolojik kirlenmeye sebep olmadan kurutulursa, bu ürün uzun süre muhafaza edilebilir. Hazır çorbanın mantığı da budur. Ürünler, hijyenik ortamda sıcak havayla fırından geçerek kurutulur. Kurutma aşamasında ürünlerin su aktivitesi 0,2'nin altına indirilir. Zaten mikrobiyolojik bozulmayı yapan sudur. Su olmayınca da haliyle ürün bozulmaz ve bu şekilde hazır çorbalar içerisinde hiçbir koruyucu madde olmadan 2 yıl dayanabilmektedir." cçıklamasını yaptı.
 
"Bulyon da aynı mantıkla hazırlanıyor''
 
Yurdagül, endüstrinin gelişmesiyle hazır çorba, bulyon ve harçların tüketiciye kolaylık sağlıyor dedi.
 
Bulyonun, tavuğun içerisindekilerin konsantre edilmiş hali olduğuna dikkat çeken Yurdagül, "Bulyon da aynı çorba mantığıyla hazırlanır. Bu konuda endişe edilecek bir şey yok. Dikkat edilmesi gereken tek şey, aldığınız ürünün merdiven altı üretim olup olmaması. Çünkü bilinen markaların endişe edilecek şeyler yapması mümkün değil" ifadelerini kullandı.