Türkiye genelinde tütün ürünlerinin zararına dikkat çekmek için Dünya Sağlık Örgütü tarafından etkinlikler düzenleniyor. Türkiye'de her yıl 100 bin kişinini sigaraya bağlı sebeplerden öldüğü belirtiliyor.

Yeşilay, Sağlık Bakanlığı ve WHO işbirliğiyle Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Öğütken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dumansız hava sahası konusuna önem vermesiyle Türkiye'de bazı şeylerin değişmeye başladığını ifade etti.
Öğütken, geçmişte "Türk gibi sigara içmek" tabirinin literatürlere girdiğini belirterek, "Çok şükür bundan kurtulduk. Yeterli mi, elbette değil. Biz bu önemli gün itibarıyla bu işe hiç başlamamış gibi sıfırdan başlamak istiyoruz. Türkiye'de, yılda 100 bin kişi sigara bağlantılı nedenlerden hayatını kaybediyor. Biz hükümet olarak bunların azalması için gerekli tedbirleri alıyoruz, almaya devam edeceğiz." dedi.
Altı saniyede bir kişi sigaradan hayatını kaybediyor
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş de tütün dolayısıyla altı saniyede bir kişinin yaşamını yitirdiğini aktararak, bunun önüne geçilebilmesi amacıyla, geçen yıl 2 milyon 600 bin denetim yaptıklarını ve yaklaşık 132 milyon lira ceza kesildiğini bildirdi. Denetimlerin artırılarak yapılması gerektiğini vurgulayan Gümüş, "2008'de çıkarılan bir kanunla Türkiye'de tütünle mücadelede çok etkili bir yol alındı. Bu kampanya başarılı oldu." diye konuştu.
Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk, Yeşil Dedektör uygulaması ile dumansız hava sahasının korumasına ve denetim etkinliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. Yeşil Dedektör'ün dumansız hava sahasına yönelik kanunların uygulanmasını kolaylaştıracağını belirten Öztürk, bu çalışmanın tütün bağımlılığı ile mücadelede önemli bir eşik olacağı inancını taşıdıklarını dile getirdi.