Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, yaptığı açıklamada kalp hastalıklarının belirtileri hakkında konuştu. Karabulut, 'Geçtiğimiz 3 sene içerisinde kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin %40 oranına çıktı. Aynı zamanda erken teşhis ile hastalıkların ciddi aşamalara gelmeden tedavi edilebilir. Kalp hastalıklarının birden fazla belirtileri vardır' dedi. Haberimizin detaylarında Karabulut'un açıkladığı o ilginç belirtilere değindik.

Göz Çevresinde Yağ Birikmesi

Göz çevresinde sarımtırak yağ birikintileri, artmış kalp krizi riski ile alakalı bir sorundur. Bu kişilerde genellikle doğuştan gelmiş olan kolesterol metabolizması bozukluğu bulunur. Bu bozukluk vücutta tüm damarlarda kolesterol birikintileri bırakıyor.

Yağlı Göbek

Milletimizce ‘Türk kası’ olarak ifade edilen göbeklilik, kalp hastalığı ile birebir alakalı. Göbekten alınan kilolar genellikle diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliğinin habercisi oluyor. Göbek çevresindeki yağlardan oluşan sıkıntılarda, doktora gitme sınırının erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 94 cm. olması gerektiğini ifade ediyor.

Öksürük

Öksürük genellikle soğuk algınlığı ya da sigarayla alakalı olduğu düşünülüyor. Bazı kişilere de alerjik astım denilerek ona göre tedavi ediliyor. Ancak tedaviden sonuç alamayan, sebebi bulunamayan öksürüklerde kalp hastalığı riski göz önüne alınmalıdır. Çünkü kalp yetersizliği ve bazı kalp kapak hastalıkları, akciğer dokusunda ki ödeme yol açarak öksürüğe sebep doğuruyor olabiliyor.

Bacak ve Ayaklarda Şişme

Özellikle kilolu kadınlarda çok sık görülen bu sorun genellikle göz ardı ediliyor. Özellikle iki bacaktada gelişen, bastırınca iz bırakan ve cildi geren şişkinlikler, kalp yetersizliğine işaret ediyor olabilir. Tek taraflı şişkinliklerde ise daha çok toplardamar hastalıkları görülebiliyor.

Kellik

Doç. Dr. Ahmet Karabulut “Erkeklerde saptanan ve erken yaşta ortaya çıkan kellik tipi kalp hastalıklarına işaret edebiliyor. Mekanizma net olmasa da saç köklerini besleyen ince damar yetersizliğinin vücuttaki genel damar hastalığının belirtisi olabileceği düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.

Pembe Yanaklar

Pembe yanaklar bir sağlık göstergesi değildir. Tam tersine özellikle de kalp hastalıklarına sebep olabiliyor. Kadınlarda daha net görülen bu özzellik, mitral kapak darlığında ortaya çıkıyor ve hastalığın ilerlemiş olduğunu gösteriyor. Yanaklarda oluşan pembe ya da kırmızı renkteki kızarıklıklara direk kalp hastalığı demek doğru olmaz. Bazı kan hastalıklarında da bu renktekı kızarıklıklar gözlemlenebiliyor.