Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, lisans yerleştirme sınavlarına sayılı günler kala, sınav öncesi doğru ve sağlıklı beslenme tüyolarından bahsetti. Gizem Köse şu önerilerde bulundu:

“Üniversite adaylarının heyecanla beklediği LYS sınavına çok az zaman kaldı. Bu süreyi iyi ve etkin değerlendirmek için beslenme şekliniz de önem taşıyor. Elbette zihni birdenbire açan mucizevi besinlerden bahsedemeyiz fakat doğru beslenmeyle stresin önüne geçebilir ve odaklanmayı artırabilirsiniz. 

Son hafta beslenme alışkanlığınızı değiştirmeyin! 
Sınav gününe az bir zaman kala farklı ya da içeriği bilinmeyen besinler denenmemelidir. Daha öncesinde hiç denemediğiniz, zihin açıcı olarak tavsiye edilen gıdaları sınav öncesi tüketmeniz doğru olmayabilir ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu dönemde yapılması gereken en doğru şey, beslenme alışkanlıklarını değiştirmemek ve uyku düzenine dikkat etmektir.

Stresi azaltmak için meyve tüketin!
Beslenme tüyolarında en önemli besinlerden biri meyvedir. Beslenme alışkanlıklarında meyve yoksa dahi, günde 3 adet taze meyve eklenebilir. Meyvelerdeki antioksidanlar stresi azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemini de sağlam tutacaktır. 

Balık, konsantrasyonu artırır! 
Hafta boyunca akşam yemeklerinde fırında balık tüketilirse konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olabilir. Omega 3 içeriği sebebiyle beyin fonksiyonlarında iyileşme sağlar. Çalışmalarda düzenli tüketimle bu etkisi sağlandığı gösterilse de az zaman kalmasına rağmen son hafta balık tüketmeniz yararlı olacaktır. Balığın yanında özellikle C vitaminli yani yeşillikli bir salata da tüketilirse günlük vitamin ihtiyaçları da karşılanır.

Kahve tüketimini azaltın! 
Sınav öncesindeki hafta kafein alımı azaltılmalıdır. Yapılan çalışmalarda kafein alımı yüksek öğrencilerde odaklanmada sorun yaşandığı görülmüştür. Bu yüzden günde 2 kahveden fazlası artık odaklanmaya yardımcı olamaz sadece boş kafein alınmış olur. Onun yerine rahatlatıcı bitki çayları tüketilebilir. Papatya, rezene, adaçayı gibi antioksidan içeriği de olan çaylardan tüketilebilir. Böylece sıvı alımı da arttırılmış olur. 

Akşam hafif yemek yiyin ve sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapın
Sınav öncesindeki akşam yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hafif bir akşam yemeği uykudan 4 saat önce tüketilmiş olmalıdır. Ağır yiyecekler uyku kalitesini bozar ve sınav esnasında odaklanmayı azaltabilir. Ayrıca son ara öğün olarak uykudan 2 saat önce taze meyve ve ceviz tercih edilebilir. Kaliteli bir uyku için sınav öncesindeki gün kalitesiz besinlerden uzak durulması gerekiyor. Pazar sabahı mutlaka kahvaltı yapın! Artık o gün geldi ve en rahat şekilde atlatmanın yolu aranmalı. Sınav öncesinde stresi azaltmak için iyi bir kahvaltı şart. Bu kahvaltıda önceden tüketilmeyen hiçbir şey olmamalı. 

Çay yerine süt!
Sabah erken saatte yapılacak kahvaltıya yumurta, peynir, çeri domates, maydanoz, ceviz ve pekmez ile başlamak sınav esnasında da kan şekerinin sabit kalmasını sağlar. Sınav sabahı kahvaltıdaki sıvı alımı çay ya da kahveden değil 1 bardak sütten olursa tansiyon ve şeker dengelenir böylece odaklanma arttırılabilir. Süt, protein içeriği sayesinde midenin geç boşalımını sağlar ve acıkmayı geciktirir. Bu sayede sınav esnasında öğrencilerin dikkati dağılmaz ve sınava odaklanabilir.”