Meme kanseri, meme dokularında bulunan hücrelerin kontrol dışı çoğalmasıyla meydana gelen kanser türüdür. Oluşum bölgesi birinden diğerine farklılıklar gösterebilir. Meme kanallarından oluşan ve daha sık görülen kanser türü "Duktal" olarak bilinmektedir. Bir diğer kanser türü ise süt üretmekten sorumlu bezlerde görülmekte olan "Lobüler" kanser türüdür. Bunun dışında farklı meme kanseri türleri oluştuğu bilinmektedir.

Meme kanseri oluşumunda genetik faktörler oldukça önemlidir. Bunlar genetik yapının değişimine neden olan etkenler nedeniyle meydana gelir. Yaşlanmayla ortaya çıkabilmektedirler. Meme kanserinin %7 ile 9'u kalıtsal özellikte olabilmektedir. Bunlar genç yaşta meme kanserine yakalanmayla veya erkek meme kanseri oluşumuyla fark edilebilir.

Meme kanserinin erken teşhis edilmesi tedavi süreci bakımından oldukça önemlidir. Meme büyüklüğündeki, şeklindeki değişiklikleri fark etmeniz ve bu durumda hekiminize başvurmanız başarı şansını arttırır.

Kendinizi incelemeniz oldukça önemlidir. Bunun için özellikle banyo sırasında, sabunlu ellerinizle bölgeyi incelemeniz daha kolay anlama şansı sağlayacaktır. Bu incelemeyi yaparken şu hususlara dikkat etmeliyiz:

Meme hacminde herhangi bir değişim var mı?
Meme bölgesinde bir yumru fark edilebiliyor mu?
Meme ucunda kanlı bir akıntı söz konusu mu?
Cildinizde bir çukurlaşma gözlemleniyor mu?
Memenin ucunda yahut çevresinde herhangi bir kızarıklık mevcut mu?
Koltuk altınızda fark ettiğiniz bir yumru veya şişlik var mı?
Meme ucunda herhangi bir şekil bozukluğu gözlemliyor musunuz?

Yukarıda bahsettiğimiz değişiklikler kanser olduğuna dair kesin belirtiler anlamına gelmiyor. Ancak bu gibi durumlarda mümkün olabildiğince erken teşhis şansı olduğundan, hekiminize danışmanız yararlı olacaktır.

Meme kanseri oluşumunda hormonal faktörler söz konusu olabilir. Menopozdan sonraki hormonal yükselişler dikkate alınmalıdır. Geciken menopoz veya erken başlayan adet dikkate alınması gereken faktörlerdir. Hormon tedavisi veya doğum kontrol hapı kullanma süreçleriniz; çocuk sahibi olamamanız veya geç yaşlarda çocuk sahibi olmanız da dikkat edilmesi gereken durumlardır.

Memede oluşan yumruların %90'ının iyi huylu yumrular olduğu gözlemlenmiştir. Yine de yumru hissettiğinizde bunun incelenmesi için doktora başvurmanız iyi olacaktır. Fiziksel aktivitelerde bulunmak, sağlıklı beslenmek ve beden ağırlığınıza dikkat etmek meme kanseri riskinizi azaltır.