Bölge halkının, mezda sakızını çıbanlarda iltihabın dışarı çıkartılarak iyileşmesi, yara ve çıbanlarda mikrop öldürücü özelliğinden dolayı merhem şeklinde kullandıklarını belirten Özen, “Ben de bir Antalyalı olarak projede mezda sakızının bu etki mekanizmasını moleküler düzeyde araştırmak istedim” dedi.

Toros dağlarında yetişen ve halk arasında “Mezda sakızı” olarak bilinen Toros köknarının iltihaplar üzerinde etkisini araştıran Üsküdar Üniversitesi öğrencisi Fatih Özen, proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan’ın desteğiyle TÜBİTAK’a başvurdu.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Fatih Özen’in “Mezda Sakızı Ekstresinin Antiinflamatuar Etkisinin Araştırılması ve Hücre İçi Sinyal Yolaklarının İncelenmesi” başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. 

Fatih Özen, Toros dağlarında doğal olarak yetişen Toros köknarının doğal ürünü olan mezda sakızının antienflamatuar (iltihap/yangı önleyici) özelliğe sahip olduğunu söyledi. Mezda sakızının etki mekanizmasını moleküler düzeyde araştırmak istediğini belirten Fatih Özen, şunları söyledi:
“Abies cilicica (Toros köknarı) ülkemizde Toros Dağları’nda doğal olarak yetişmektedir. Ağacın doğal ürünü mezda sakızıdır. Bölge halkı, mezda sakızını çıbanlarda iltihabın dışarı çıkartılarak iyileşmesi, yara ve çıbanlarda mikrop öldürücü özelliğinden dolayı merhem şeklinde kullanmaktadırlar. Ben de bir Antalyalı olarak projede mezda sakızının bu etki mekanizmasını moleküler düzeyde araştırmak istedim. Çünkü kronik inflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek yeni etken maddelerin belirlenmesi oldukça önemli.

Tip 2 diyabet ülkemizde en sık görülen kronik sistemik hastalıklardan biri. Birçok sistemi bozmakla birlikte immun sistemin çalışmasını da bozmaktadır. Ülkemizde görülen bir diğer önemli hastalık grubu otoimmün hastalıklardır. Otoimmün hastalıklarda TNF- α düzeyi yükselmektedir. Bu nedenle anti TNF- α ajanları otoimmün hastalıkların tedavisinde önemlidirler. 
Projede glikozun neden olduğu ve TNFalfa’nın neden olduğu 2 farklı inflamasyon modeli oluşturarak mezda sakızının inflamasyonu önleyici etki mekanizmasını araştıracağız.”