Türkiye'de 25 yaşın üzerinde 4 milyon 556 bin 397 kişinin prim borcu bulunuyor. 30 Haziran'a kadar tedavi olanlar, borçları dikkate alınmadan devlet hastanelerinde tedavi olabilecek.

17 Aralık 2015 tarihinde çıkartılan ikinci bir Bakanlar Kurulu Kararı ile de bu tarih 30 Haziran 2016’ya kadar uzatıldı. Ay sonuna kadar yeni bir karar alınmadığı takdirde Bağ-Kur ve GSS prim borcu bulunanlar 30 Haziran’dan sonra SGK’dan sağlık hizmeti alamayacak.
GSS prim affı, sadece 25 yaşın altındakileri değil, borcu bulunan herkesin 25 yaşına kadar olan borçlarını kapsıyor.
Örneğin GSS kapsamında yer alan 27 yaşındaki bir kişinin 2012 yılından beri, yani 4.5 yıllık prim borcu varsa, bu borcun 25 yaşına kadar olan kısmı silinecek. Kalan tutar ise tahsil edilecek. Bugüne kadar borçlu olduğu SGK tarafından tebliğ edilmemiş olan kişi, örneğin ağustos ayında bir hastaneye gittiğinde geçmişe doğru GSS prim borcu bulunduğunu öğrenirse, bu kişinin de 25 yaşına kadar olan prim borcu silinecek. Geri kalan tutar tahsil edilecek.
Af yasası kapsamında prim borcu silinen kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için hastaneye gittikleri tarihten geriye doğru yıl içinde en az 30 günlük prim ödemeleri koşulu aranacak.
Mezuniyet sonrası muafiyette önemli olan yaş kriteri
Ocak ayında yapılan değişikliğe kadar, okul bittikten hemen sonra gelir testinin yaptırılması ve belirlenen tutar üzerinden 65.52 lira ile 395.28 lira arasında değişen tutarlarda aylık prim ödenmesi gerekiyordu.
Fakat yasa değişikliği dolayısıyla 517 bin dolayında gence, mezuniyetten sonra 2 yıllık muafiyet tanındı. Bunlar 2 yıl gelir testi yaptırmayacak, prim ödemeyecek ama gene de sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Ancak lise ve dengi okul mezunları için 20 yaş, yüksek öğrenim mezunları için de 25 yaş kuralı geçerli.