Negatif duyguların insanı pozitif duygulara götürebileceğini vurgulayan Ivtzan, “İyi oluş için negatif yönleri de kucaklamak önemli” diyerek “Karanlık yönler, sıkıntı oluşturan duygu ve deneyimlerin üzerine gitmek potansiyel iyileşmeyi getirecektir. Negatif duyguyla mücadele etmek yerine onu görmek, kabul etmek ve içselleştirmek onu yönetmeyi de beraberinde getiriyor. Uyum sağlayarak ondan bir şey öğrenmek ve sonrasında da onu yönetebilmek mümkün” şeklinde konuştu.

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından gerçekleştirilen 1. Avrasya Pozitif Kongresi, devam ediyor. Kongreye katılan ulusal ve uluslar arası düzeyde uzmanın katıldığı kongrede, normal yaşamı daha doyumlu hale getirmeyi amaçlayan pozitif psikolojiyi her yönüyle ele alınıyor.

Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen kongrenin ikinci gününde University of East London Uygulamalı Pozitif Psikoloji Master Programı Yöneticisi Dr. Itai Ivtzan, “İkinci Dalga Pozitf Psikoloji: Hayatın Karanlık Yönlerini de Kucakmamak” başlıklı bir sunum yaptı.

Dr. Ivtzan, üzüntü, ölüm, ağır travmatik durumlar gibi hayatta karşımıza çıkan olumsuz duygularla baş etmede pozitif psikoloji uygulamalarının olumlu sonuçlar verdiğine dikkat çekti. Kendi hayatından ve yakın çevresinden örnekler veren Dr. Ivtzan, büyükannesi Jorjet Ivtzan’ın 18 yaşında Macaristan’da Nazi kamplarında kaldığını, annesini, babasını ve yakın çevresini burada kaybettiğini, duygusal ve fiziksel şiddete uğradığını anlatarak çok ağır travmalar geçirmesine rağmen insanlara karşı her zaman olumlu, iyimser, yardım sever ve pozitif biri olduğunu söyledi. Dr. Ivtzan, büyük annesinin pozitif psikolojide rol model olarak kabul edilebilecek bir kişi olduğunu ifade etti.

Negatif duygulardan pozitif sonuçlar çıkarılabilir
Pozitif psikolojinin hayatın olumsuz ve karanlık yönlerini kucakladığına dikkat çeken Dr.Ivtzan, pozitif psikolojinin ikinci dalgasında ortaya çıkan görüşle üzüntü, ölüm, hayatın anlamını sorgulama gibi duyguların hayatın doğal bir parçası olarak kabul edildiğini söyledi. 
Negatif duygularla mücadelede farkındalığın önemli olduğunu belirterek Dr. Ivtzan, “İyi oluş için negatif yönleri de kucaklamak önemli. Karanlık yönler, sıkıntı oluşturan duygu ve deneyimlerin üzerine gitmek potansiyel iyileşmeyi getirecektir. Duygusal kabul psikolojik olarak daha sağlıklı bir yaklaşım getirmektedir. Negatif duyguyla mücadele etmek yerine onu görmek, kabul etmek ve içselleştirmek onu yönetmeyi de beraberinde getiriyor. Uyum sağlayarak ondan bir şey öğrenmek ve sonrasında da onu yönetebilmek mümkün. Deneyim yaşayabileceğin bir alan yaratabilirsen onu tanırsın ve tanıdıkça ondan korkmazsın. Negatif duygular böylece yönetilebilir” dedi. 

Pozitif psikoloji yaşamı daha anlaşılır hale getirmeyi amaçlıyor
Kongreye Hollanda’dan katılan klinik psikolog Dr. Fredrike Bannink de “Pozitif Bilişsel Davranışçı Terapi” başlıklı sunumunda pozitif psikolojinin amacının psikoterapide ekside olan bireyi pozitif değerlere taşımak olduğunu belirterek “Eksi değerlerden artı değerlere gitmeyi öğretmeyi amaçlıyor. Pozitif psikoloji normal yaşamın daha anlaşılır olmasına odaklanır, iyi olma halini yükseğe taşımaya çalışır. Mutluluk, yaratıcılık, iyimserlik, iyi olma halini sürdürülebilir olmasını öğretir. Puzzle’ın eksik parçasını doldurmaya amaçlıyor” dedi.

3 dakikalık olumsuz haberin etkisi 6-8 saat sürüyor
Günümüzde özellikle medyada yer alan olumsuz haberlerin kişilerin psikolojisini olumsuz etkilediğini belirten Dr. Bannink, “Sabahları sadece 3 dakika dinlenen olumsuz bir haberin etkisi 6-8 saat devam ediyor. Tam tersi 3 dakikalık komik bir haber kişiyi 6-8 saat boyunca olumlu etkiliyor. Dünyada son yıllarda pozitif habercilik kavramı geliştirildi. Sadece dünyadaki olumsuz haberler verilmiyor. Sorunlar da gösteriliyor ancak beraberinde çözüm önerileri de veriliyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Sinan Canan’dan “Yaratıcı Beyin”
Kongrede Prof. Dr. Erol Göka “Hayatın Anlamı Var mı?”, Prof. Dr. Sinan Canan ise “Olağanüstü Zihin Halleri: Yaratıcı Beyin”, Doç. Dr. Ali Eryılmaz “Pozitif Psikolojinin Psikolojik Danışma ve Rehberlik Alanında Kullanılması” ve Fatmanur Erdoğan “Toplumsal Projeler İçin Yeni Bir Model: Yaşam Kalitesi” başlıklı sunumlar yapılacak.

Kongrede pozitif psikoloji ile ilgili konferanslar, panel, çalışma grupları, bildiri ve poster sunumları da gerçekleştirilecek.

Kongre 3 gün boyunca Üsküdar Üniversitesi Televizyonu tarafından da canlı olarak veriliyor.