Türkiye'de yapılan araştırmalara göre özellikle çocuklarda miyop kırma kusurunun arttığı ortaya çıktı.İSTANBUL (İGFA) - Kızılay Kartal Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ayfer Ertürk, miyopinin gözün yapısının normalden uzun olmasına bağlı olarak uzağı net görememesi olduğunu belirterek, "Miyopi de göze gelen ışınlar retinanın üzerinde değil de önünde odaklanır. Miyop olan insanlar uzaktaki nesneleri ve işaretleri görmede zorluk çeker, ancak yakın olan nesneleri açıkça görebilirler" dedi. 

Bunun nedeninin insanların hem iş, hem eğitim, hem de boş zaman aktivitesi olarak ekranları çok yoğun kullanmasından kaynaklandığını ifade eden Op. Dr. Ertürk, üstelik uzun süre evde kalmanın sonucu çocuklarda özellikle de ergenlik döneminde olanlarda güneşe çıkarak açık alan sporunu yapamamak ve D vitamini eksikliğinin de miyopik artışı desteklediğini söyledi.

3 YAŞINA KADAR TABLET KESİNLİKLE ÖNLENMELİ

Yakın aktivitelerin olabildiğince kısıtlanması, 20 dakikada bir 20 saniye mola vermek ve uzaklara bakarak gözün dinlendirilmesi tavsiyesinde bulunan Ertürk, günde en az bir saat açık havada gün ışığında vakit geçirilmesini de önerdi. Evde çocuğun çalışma odasının iyi aydınlatılması, çocukların akıllı telefonlar ve tablet kullanım süreleri sınırlanmalı ve kullanım süresi 30-45 dakikayı aşmaması gerektiğine de vurgu yapan Ertürk, "3 yaşına kadar olan çocuklar için akıllı telefonlar ve tablet kullanımı kesinlikle önlenmelidir. 4-6 yaş grubunda ise akıllı telefon ve tablet kullanımı 45 dakikayı aşmamalı, ilkokul çağında günde en fazla bir saat ile sınırlandırılmalıdır. Bu sürelerin aşımı miyop riskini artırmasının yanı sıra çocukların gözlerini tahriş edebilir, göz kuruluğuna neden olabilir ve bulanık görmeyi tetikleyebilir” diye konuştu.