Her yıl dünyada 16 bin kişi mesane kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor¹. Peki, mesane kanseri hakkında ne biliyoruz? İlaç ve diagnostik alanında dünyanın önde gelen araştırma odaklı sağlık gruplarından Roche, mesane kanseri konusunda farkındalık yaratarak, herkesi sağlığını korumaya, önlem almaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye davet ediyor. 

Mesane kanseri’nin sık görülen 3 türü var
Mesane kanserlerinin çoğu mesanenin iç yüzeyindeki epitel tabakasından başlar ve tümör büyüdükçe mesane duvarlarındaki kaslara yayılır. Kasa invaze olmayan (yüzeyel) mesane kanserlerinin diğer mesane kanserlerine göre oranı % 75, kasa invaze olan mesane kanserlerinin oranı % 20, metastatik mesane kanserlerinin oranı ise % 5 olarak belirtebiliriz.²

Mesane kanserinin oluşumunda en önemli risk faktörü sigara içmek
Sigara içenlerin mesane kanserine yakalanma riski içmeyenlere kıyasla 4 kat daha yüksek³. Belirtileri ise idrarda kan, sık idrara çıkmak, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, karın ve sırt ağrısı olarak sıralanabilir.

Erkeklerde en sık görülen 7. kanser
Erkeklerin mesane kanserine yakalanma riski kadınlara kıyasla 3-4 kat daha yüksek4. Mesane kanseri, erkeklerde kanserle ilişkili ölümlerde 9.sırada5. Tanı sırasında görülen ortalama yaş ise 734.

Mesane kanserinin tedavisinde cerrahi tedavi yöntemleri yaygın
Mesane kanseri vakalarının % 90’ından fazlasında cerrahi yöntem ya tek başına ya da başka tedavi yöntemleriyle bir arada kullanılıyor2.Daha ileri safhadaki kanserlerde sistektomi yöntemi ile mesanenin tamamen alınması da gerekebiliyor .

Tüm kanserlerin yarısından fazlası önlenebilir
Araştırmacılara göre tüm kanser türlerinin yarısından fazlası ve kansere bağlı tüm ölümlerin neredeyse yarısı önlenebilir. Bu da yılda 2,4 milyon ila 3,7 milyon ölümün önlenebileceği anlamına geliyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki kanser ölümlerinin ise %80’inin önlenebileceği düşünülüyor.

Roche Hakkında
Merkezi İsviçre Basel’de bulunan Roche, ilaç ve diagnostik alanında dünyanın önde gelen araştırma odaklı sağlık gruplarındandır. Dünyanın en büyük biyoteknoloji şirketlerinden biri olarak Roche, onkoloji, immünoloji, bulaşıcı hastalıklar, oftalmoloji ve nöroloji konularında yenilikçi ve farklı ilaçlar geliştirmektedir. Aynı zamanda in-vitro diagnostik ve doku bazlı kanser tanısında dünya lideri olan Roche, diyabet yönetiminde de öncüdür. Roche’un kişiye özel tedavi stratejisi, hastaların sağlığı, yaşam kalitesi ve hayatta kalma oranlarında somut yenilikler getirecek ilaç ve tanı araçlarını sağlamayı hedeflemektedir. 1896 yılında kurulan Roche, yüz yılı aşkın süredir küresel sağlık alanında önemli katkılar sağlamaktadır. Roche tarafından geliştirilen ve aralarında hayat kurtaran antibiyotiklerin, antimalaryaller ve kemoterapinin yer aldığı 29 ilaç Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Model Temel İlaç Listesi’nde yer almaktadır. Dünya genelinde 91,700 çalışanı ile Roche Grubu, 2014 yılında Ar-Ge çalışmalarına 9,3 milyar İsviçre Frangı yatırım yapmış, grup satışlarından 47,5 milyar İsviçre Frangı ciro elde etmiştir. Roche Grubu Amerika’da bulunan Genentech’in tamamına, Japonya’da bulunan Chugai İlaç’ın da çoğunluk hissesine sahiptir. Roche, 1958 yılından bu yana faaliyet gösterdiği Türkiye’de ise yaklaşık 330 çalışanıyla hemen her noktaya hizmet götürmektedir.