Romatizma, vücutta meydana gelen birçok belirtinin toplam adıdır. Bu belirtileri vücudumuzda görebileceğimiz bölgeler şu bölgelerdir; kemiklerde, kaslarda, eklemlerde ve sinir köklerinde meydana gelen, ağrılara neden olan hastalığın tanımı olarak kullanılır. İskelet ve kas sistemimizdeki hareketleri sınırlayıcı ağrıları ve şişleri ifade etmekte kullanılan bir terimdir. İçerik olarak neredeyse 200'den fazla hastalığın adı olarak kullanılır. Vücudumuzdaki  eklem ve dokular bu rahatsızlık nedeniyle zarar görmektedir.

Sebepleri arasında, alkol ve sigara tüketimi veya uzun dönemli ilaç kullanımı vardır. İltihaplanma kaynaklı olabilir. Özellikle kilolu kişilerde görülür. Romatizma rahatsızlığı genelde yaşlı ve orta yaşlı kişilerde görülür. Erkeklerden ziyade kadınlarda görülen bir rahatsızlık olarak bilinir ancak GUT gibi olan rahatsızlıklar erkeklerde daha fazla görülmektedir. 

Mikrobik olanları dışında kalanların neden oluştuğu henüz bilinmemektedir. Neden bilinenler, GUT ve akut eklem rahatsızlıklarıdır. Oluşumunda yaş, cinsiyet, kalıtsal özellikler, çeşitli zedelenmeler, kazalar, kullanılan ilaçlar ve iklimsel durumlar olduğu varsayılır.

İltihaplı ve Dejeneratif romatizmalar olarak ikiye ayrılırlar. İltihaplı romatizmalarda eklemlerde şişlik, ağrı ve kızarıklık görülür. Ellerde ve ayaklarda oluşan şişme belirtileri görülebilir. Romatizmalar yumuşak dokularda, eklemlerde ve iç organlarda farklı şekillerde meydana gelebilir. İltihapsız olarak bilinenler "kireçlenme" olarak adlandırdığımız “Osteoartrit” veya “Artroz” rahatsızlıklarıdır.

Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edilmesi önemlidir. Erken teşhis edilmeyen durumlarda şekil bozuklukları ve hareket bozuklukları oluşabilir. Romatizmal hastalıklarda ilaç tedavisi ve duruma uygun olarak fizik tedavi uygulanabilmektedir.

Beslenmeye gereken önemi verdiğimizde bu rahatsızlıklarda tedaviye önemli ölçüde katkı sağlayabiliriz. Besin desteği olabilecek gıdalar arasında; domates, enginar, turp, pancar, armut, kavun, tahıl, kekik, zencefil, kuşkonmaz, balık, yumurta, frenk üzümü gibi sağlık açısından faydalı gıdalar bulunur. Bunların kullanımda dikkatli ve özenli olmakta yarar vardır. Omega-3 yağı da özellikle iltihaplı romatizmal rahatsızlıklarda faydalı olabilmektedir.

Rahatsızlık hissedilen bölgelere sıcak ve soğuk kompres yapmanın yanı sıra duş almak ağrılı durumların atlatılmasında yarar sağlayacaktır.Eğer imkanımız varsa, ülkemizde bulunan kaplıcalardan yararlanılabilir.