Depremin yaralarını sarmak için uluslararası kurumlarla iş birliğinde bulunan Yeşilay; Birleşmiş Milletler (BM) ile Manchester Üniversitesi tarafından hazırlanan “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi”ni düzenledi ve Türkçeye çevirerek yayınladı.ANKARA (İGFA) - Birleşmiş Milletler ile Manchester Üniversitesi tarafından hazırlanan “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi”, Yeşilay’ın iş birliği kapsamında uzmanlarla incelendi, düzenlendi ve Türkçe'ye çevrilerek depremden etkilenen insanların hizmetine sunuldu.

Bu kapsamda, depremin çocuklar üzerindeki etkilerinin giderilmesi hedefleniyor.

Yeşilay’ın internet sitesinde yer alan “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi”, depremden etkilenen ebeveynleri içerisinde bulundukları duygularla yüzleştirerek işe başlıyor.

Ebeveynleri önce kendilerine yardım etmeye davet eden rehber, sunduğu seçeneklerle onları sürecin üstesinden gelebilmek için harekete geçiriyor. Bunu yaparken de çocuklarıyla empati kurmalarına olanak sağlıyor.

ÇOCUKLARIN DAYANIKLILIĞI NASIL ARTIRILIR?

“Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi” ilk etapta güvenliğin öncelikte olduğunu hatırlatarak, çocukların kendini rahat hissedeceği alanlar oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Yeşilay iş birliği ile oluşturulan rehbere göre, bu zor süreçte çocuklarla kaliteli zaman geçirmek, onların etrafına güvenli duvar örülmesini hızlandırıyor. Bu noktada ailelere “Çocuklarınıza dokunmak ve sarılmaktan hatta onu ne kadar çok sevdiğinizi söylemekten uzak durmayın!” uyarısında bulunuluyor. Çocukları takdir etmek için fırsat oluşturmanın da onların dayanıklılığını artıran en önemli aşama olduğu vurgulanıyor.

EBEVEYNLER İÇİN BAŞUCU KİTABI NİTELİĞİNDE REHBER

Anlaşılır bir dille okuyucuya sunulan “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi” çocuklarla geçirilen kaliteli zamanın onları endişelerden arındıracağına dikkat çekerek, ebeveynlere yol gösterici özellik taşıyor. Ebeveynlerin, çocukların iyi davranışlarda bulunmalarına yönelik yapabileceklerini maddeler halinde sunuyor. Çocuklarda kavga ve saldırganlık duygularının afetin olağan yansıması olabileceğini hatırlatarak, bu tür olumsuzluklarla baş etmenin yöntemlerini sıralıyor. Ayrıca, korku ve endişe gibi duyguların bir getirisi olan uyku bozukluklarıyla baş etmenin formüllerini verirken rahatlama teknikleri de sunuyor. Hayatın rutinlerini sürdürme konusunda yaşanan imkânsızlıkların aşılması açısından da ebeveynler için bir başucu kitapçığı niteliği taşıyor.

“Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi”ne ulaşmak için tıklayabilirsiniz.