Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararıyla ilgili olarak, "AB ile ilgili olarak yeni süreçlerin olacağı bir dönemdeyiz. Belirsizlik Avrupa ve AB için iyi olmayacak."ifadelerini kullandı. 

AB Bakanı Çelik, "İskoçya, yüzde 62'lik bir oranla AB'de kalma yönünde oy kullandı. Buna rağmen İngiltere ayrılma yönünde karar aldı. Referandumda yaşlı nüfus kalma oyu verirken, gençler ise ayrılma yönünde oy vermiştir. İngiltere referandumunun domino etkisinden korkuluyor. AB değişmek ve evrilmek zorundadır. Birlik bu haliyle kendini sürdüremeyecektir. Erdoğan karşıtlığı yapanlar biliyorki, en tarihsel adımlar Cumhurbaşkanımız zamanında atıldı." açıklamasında bulundu. 

Ömer Çelik'in açıklamasından satır başları;

Yepyeni tartışmalar olacak. AB ile ilgili olarak yeni süreçlerin olacağı bir dönemdeyiz. Belirsizlik Avrupa ve AB için iyi olmayacak. İngiltere Başbakanı David Cameron, göreve devam etmeyeceğini açıkladı. İskoçya, yüzde 62'lik bir oranla AB'de kalma yönünde oy kullandı. Buna rağmen İngiltere ayrılma yönünde karar aldı. 

"GENÇLER AYRILMA YÖNÜNDE OY KULLANDI"

Referandumda yaşlı nüfus birlikte kalma oyu verirken, gençler ise ayrılma yönünde oy vermiştir. İngiltere'deki ana akım siyaset aşırı sağın söylemlerine fazla rağbet etti. Türkiye'ye karşı mücadele başlattılar. İslamofobi ve Türkiye karşıtlığını beraber yürüttüler. Yürütülen bu kampayalar AB'nin kendi varlık sebebinde kırılganlık oluşturmuştur. 

"DAHA VİZYONER YAKLAŞMAK GEREKİYOR"

Merkezi bir Avrupa ve demokrasi devleti olduk. Avrupa Birleşik Devletleri gibi bir yapıyla mı devam edilecek, yoksa bir kaç devletin birleşimiyle mi devam edilecek. Bizim desteklediğimiz, değerler birlikteliği ile ayakta duran Avrupa'dır. Bundan sonrasında Avrupa'nın nasıl olması gerektiğiyle ilgili sözlerimiz var. Referandumda çıkarılacak dersten bir tanesi aşırı sağcı siyasetçilerin söylemlerine karşı daha vizyoner yaklaşmak olduğudur. 

"REFERANDUMUN DOMİNO ETKİSİNDEN KORKULUYOR"

Net bir durum var. Büyük bir meydan okumalarla kaşı karşıyayız. Göçmen krizi, DAEŞ ve teröre karşı Avrupa'da aşırı sağın söylemleri gibi sorunlar var. Biz bu gelişmelerin dışında değiliz. Avrupa Devleti olarak bu gelişmeleri takip edeceğiz. Bütün sorunlarla mücadele edeceğiz. Göçmen krizi karşısında kendini kurtarmaya çalışan devletlerin içlerinde başka sorunlar meydana gelecektir. İngiltere referandumunun domino ekisi yapmasından korkuluyor.

"TÜRKİYE HER ZAMAN MERKEZ ÜLKE OLACAKTIR"

Türkiye hiçbir zaman taraf değil, merkez ülke olacaktır. Büyük krizler karşısında Türkiye'nin kapasitesi barışın temelini oluşturacaktır. İngiltere'nin ayrılması kıta ve dünya için iyi olmamıştır. Genişleme kavramı yeniden ele alınmalı.

"AB DEĞİŞMELİ VE EVRİLMELİ"

Yepyeni bir Avrupa var. AB kurucu ülkeleri, cumartesi günü Berlin'de toplanacaklar. İngiltere'nin ayrılması sonrasında Türkiye'nin ilişkileri diğer ülkelerle aynı olmayacaktır. Yeni bir Avrupa ortaya çıkacaktır. AB değişmek ve evrilmek zorundadır. Birlik bu haliyle kendini sürdüremeyecektir.

"EN TARİHSEL ADIMLAR CUMHURBAŞKANIMIZ ZAMANINDA ATILDI"

Türkiye'nin belli zorlamalara karşı kendi tezini ortaya koydu. Türkiye göçmen kriziyle ortak akılla ortaya koyduğu çözüm paketine herkesin yakınlaşması gerekiyordu. Türkiye karşıtlığına izin veren açıklamalara yer verdiler. Erdoğan karşıtlığı yapanlar biliyorki, en tarihsel adımlar Cumhurbaşkanımız zamanında atıldı. Avrupa'nın ilerlemesini istiyorsanız, Türkiye karşıtlığına dair söylem ve politikalara izin vermeyeceksiniz.

Kaynak: AjansHaber