EN AZ YÜZDE 60 REY

‘Cumhur ittfakı’ adayı, Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı olarak tercihlere giriyorsunuz? Bu ittifak 24 Haziran seçimlerinde Adana’da yüzde 53.7 zafer sağladı. Sizin adaylığınızda yüzde kaç rey almayı kastediyorsunuz?

Yüzde 60 ve artı dememiz gerektiğine inanıyorum. 5 sene evvel hemşehrilerimden aldığım eforla Milliyetçi Hareket Partisi’li bir belediye başkanı olarak misyona başlamamla beraber bütünşehir kanunu da yürürlüğe girdi. Vilayet bazında hizmet üreten bir belediyenin kurucu başkanı oldum. Borçlu bir belediye devralmış olmama karşın Adana’nın her tarafına hizmet götürdük. Değmediğimiz yer kalmadı. Yalnızca içme suyu isale hattımız 2 bin 200 kmyi geçti. 230 köyümüze Cumhuriyet tarihinde ilk kez içme suyu eriştirdik. Orta büyüklükte köprüler ve menfez sayımız 3 bin 100’e erişti. Karayolu ağımızın 7 bin km olduğu düşünülürse ne kadar büyük bir alana hizmet ettiğimiz daha iyi anlaşılır.  Bunları yaparken, milliyetçi üretken belediyeciliğin bize yüklediği mesullükler vardı. Gerekçelerin arda sığınmadan, naçarlık edebiyatı yapmadan çalıştık. 800 milyon liralık bütçeyle devraldığımız belediyemiz şimdi 8 milyar 500 milyon liralık bütçeye erişti. Türkiye’de böyle bir sihrime zaferi gösteren başka bir belediye yoktur.

‘Adana’nın 100 yılını planladık’
class='cf'>

ERİŞİM MESELESİNE ÇÖZÜM

Megakent Belediye Başkanlığı sürecinde Adana’ya damga vuran projeleriniz nelerdir?

Devlet Bahçeli Köprüsü projemiz Adana’nın haysiyet anıtı olarak yükseliyor. Türkiye’de abide mimari yapıtlardan biri olacak. Bu projemiz Adana’nın 100 senelik erişim meselesine çözüm getirecek. Zira yeni stadyum, kent sağlık kurumu,  yeni adliye sarayları ve üniversitelerin kampusları gibi büyük ölçekli kamu yatırımlarına erişim sağlayacak. En ehemmiyetli projelerimiz arasında Seyhan’ın güneyi ve Yüreğir’in tamamında reelleştirdiğimiz imar tasarılamaları bulunuyor. Şambayadı’nda Çukurova ilçesinin kuzeyi yaptığımız gibi yeni çağdaş kentçiliğin kaidelerine uygun tasarılamamızı tamamladık. Seyhan’ın güneyinde ve Yüreğir’in tamamında erişim ve mutasyon ana odaklı yenilememizi yaptık. 5 senelik hizmet yarıyılımızda yeni imar alanları açmamaya büyük hassasiyet gösterdim. Özellikle tarım topraklarının korunması kırmızı çizgimiz oldu.

‘Adana’nın 100 yılını planladık’

1600 senede 4 köprü yapılan Adana’ya 5 senede 6 köprü projesini uygulamaya başladınız. Köprüler neden önceliğiniz oldu?

Devlet Bahçeli Köprüsü, İkizler Köprüsü, Yavuzlar Köprüsü, Koza Köprüsü ve Misis Köprüsü’nün yakınındaki köprü projelerimiz ile Girne Köprüsü’nü genişletme yatırımımız Adana’nın erişimde 100 senelik lüzumunu karşılayacak. Seyhan Nehri üzerindeki köprülerimiz gerdanlık gibi şehrimizi süsleyen yollarımız olacak.

GÜLEN SURATIMIZI DÜNYAYA YANSITIYORUZ

Son senelerde Adana kültür, sanat ve spor aktiflikleriyle Türkiye genelinde büyük sempati topluyor. Portakal Çiçeği Karnavalı’nda bir milyonu aşkın insan Adana’ya geldi. Bu işin gizemi nedir?

Sizin de söylediğiniz gibi Portakal Çiçeği Karnavalı, Lezzet Şenliği, Ulusulararası Sinema Şenliği ve fuarlarımızla Adanamızın gülen suratını dünyaya yansıtıyoruz. Tam bunlar sosyal kaynaşmayı sağlarken, şehrimize büyük ekonomik hareketlilik getiriyor. Misyona başladığımızda otellerin doluluk seviyesi yüzde 30’larda dolaşırken, şimdilerde yüzde 75’in altına inmiyor. Restoranlar, lokantalarda boş masa bulmak güç. Nisanda kutladığımız karnavalımızda 1 milyonu aşkın insan caddelerde eğlenirken, bir tek asayiş hadisesinin yaşanmaması Adana’nın huzur ve güven dolu bir şehir olduğunu ispatlıyor.

‘Adana’nın 100 yılını planladık’

YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

Bölgesel kalkınmayı çoğaldıracak, ekonomiye efor katacak, yeni istihdam alanları sağlayacak hizmetleriniz hakkında neler söylersiniz?

Hep söylüyorum, Adana’nın 100 senelik geleceğini tasarılarken yapım merkezlerini de altyapısı eforlu, erişim imkânları yetersizsiz, çağdaş ve güvenlikli olacak biçimde hazırlıyoruz. Adana’nın beynelmilel yatırımda çekim merkezi ve yapım üssü olmasını sağlayacak yeni organize sanayi bölgelerinin imar tasarılarını hükümetimiz, valiliğimiz ve iş odalarımızla geçim içinde çalışarak tamamladık. Sarıçam, Ceyhan, Karataş ve Karaisalı’da toplam 54 bin dönüm arazide yiyecekten mobilyaya, tekstilden pabuca yeni yapım merkezlerinin oluşması için uygun tabanı hazırladık.

‘Adana’nın 100 yılını planladık’

Adana Megakent Belediye Başkanı Hüseyin Laflı, hakikatleştirdiği projelerini ve yeni yarıyıldaki amaçlarını Eren Aka’ya anlattı.

Bölgeyi yakından takip eden bir gazeteci olarak soruyorum, 8-10 hanelik köylerde dahi büyük yatırımlarınız oldu. Sizce bunun karşılığı tercihlere nasıl yansır?

Dediğiniz gibi, 10 haneli köylere 15 kmden dağları delerek içme suyu getirdik. Bu hizmetlerimiz sosyal belediyeciliğe, Cumhuriyet ideallerine inanmışlığımızın göstergesidir. Bu köylerde yaşayan yurttaşlarımızın hepsi oyunu bana verse dahi ummanda damla dahi olmaz. Biz rey için değil insan için çalışıyoruz. Coğrafyamızın değeri de üzerindeki insanımızdır. Hiçbir zaman politikayı öncelikle yakalamadım, insan odaklı çalıştım, insanı gururlandırmanın çabayı içinde oldum. Adana’yı kardeşlik abuhavasında, çatışmanın değil huzurun şehri olması için çalıştım. 31 Mart’tan sonra da bu yükselişimizi sürdüreceğiz.

Bu seferde suali tersinden sorayım, belediye başkanı olarak milletten bir isteğiniz var mı?

Aziz halkımızın Cumhuriyet kazanımlarına bağlı, modern medenilik seviyesini amaçlayan dürüst duruşumuza olan inançlarını sürdürmesini isterim. Ranta eğilmeyişimizi, bu kentin terk edilen, düzelmez denilen bölgelerini düzenleme noktasındaki azim ve kararlılığımızı görmesini isterim. Adana milletine çok şey borçluyuz. Ceyhan’dan gelen gariban bir memleket çocuğunu megakent belediye başkanı seçtiler. Partimizden onurlandırdılar. Dürüst duruşumuza hemşehrilerimiz inansınlar, zira insan odaklı çalışıyoruz.

MAVRANIN SONU YOK

‘Ulus ittifakı’ adayı CHP’li rakibiniz Zeydan Karalar, yüzde 55 oyla kazanacağını iddia ediyor. Bu iddiaya karşılık yorumunuz nedir?

İstediğini söyleyebilir, hakkı var. Onun yerinde olsaydım, yüzde 95 tasam. Başka Bir Deyişle mavranın sonu yok. Atış özgür... Zeydan Bey, deyimi caiz ise şimdi oturduğu belediye başkanlığı koltuğunu azıcık da bize borçludur. Nasıl oldu bu? Seyhan’da Milliyetçi Hareket Partisi olarak AK Parti’den daha fazla rey aldığımız için sağ reyler bölündü ve Zeydan Bey tercihi kazanmış oldu. Benim adaylığımda partimizin oyu iki katına çıktı ama Zeydan Bey yüzde 10 dahi çoğalış sağlayamadı. Hizmetlerine, karakterine bir şey söylemiyorum. Ama ne kadar Adana mavrası yaparsa yapsın, ona da standart tarifemizi uygulayacağız. Geçen yarıyıl CHP’nin megakent adayını kendi ilçesinde geçtim. Bu tercihte de öyle olacak. Zeydan Bey’e söyledim: Tanıma standart, seni beğeniriz ama altından kalkamayacağın yükün altına girme!...

YEŞİL ALAN ZENGİNİYİZ

Adana’daki yürüyüş alanları ve yeşil alan hakkında söyleyeceğiniz bir şey var mı?

Adana’nın daha yeşil bir şehir olması için tüm imkânlarımızla çalışıyoruz. 5 senede 2 milyon metrekare yeni yeşil alan kazandırdık. 14 milyon metrekarede hizmet üretiyoruz.

Oyun ve eğitimin iç içe olduğu 290 adet parkımızı çocuklarımızın kullanımına sunduk. Yeşil alan açısından Türkiye’nin en zengin kenti olduk. Önümüzdeki
yarıyılda tek parçada 400 dönümlük parkı Adanamıza kazandı-racağız. Seyhan Gölü Havzası Master Tasarıyı’nı bitirdiğimizde barajdan Çukurova ilçesine kadar içinde ulus parkı, şehir park, temalı parklar bulunan çok geniş, uçsuz bucaksız bir yeşil kuşak ortaya çıkacak.