DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 'ekonomi düzelmez' diyen vatandaşa ‘Krizlerden güçlenerek çıktık’ diyerek umut verdi.ANKARA (İGFA) - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde vatandaşlarla biraraya geldi. Babacan vatandaşlarla çay içerek sohbet etti. Bir vatandaşın “Sayın başkanım, düzelmesi mümkün değil” sözlerini Babacan şöyle yanıtladı:

“2001 krizi berbat değil miydi? 20 banka batmamış mıydı? Gecelik faizler yüzde 7500’lere çıkmamış mıydı? Nasıl düzelttik? Yunanistan’ın eski başbakanı Papandreu başbakanken ‘Size yardım edelim, finansal destek verelim’ dedik. Güçlüydük. 2008-2009’da bütün dünya kırılırken Türkiye ayaktaydı. O krizden güçlenerek çıktık. Mesele dürüst ve ehil insanların yönetimde olması.”

‘ÜRETİM MALİYETİNİN KÖKÜNDE KUR VAR’

Hayat pahalılığının konuşulduğu sohbette Babacan “Fiyatların korkunç artması asıl problem. Onun asıl sebebi de döviz kuru. Şu anda hükûmet döviz kurunun kontrolünü elinden kaçırdı. Üretim maliyetlerinin kökünde kur var.” dedi.

Bir vatandaşın “İktidar olduğunuz dönemde tüketici ile üretici fiyatları arasındaki uçurum çok azdı” sözlerine Babacan, “Enflasyon zaten tek haneye düşmüştü. Uzun yıllar tek hane gitti” diye karşılık verdi.

Enflasyonun maaş zamlarından daha yüksek olduğu dönemleri hatırlatan bir vatandaş Babacan’a şunları söyledi:

“Allah kimsenin emeğini zayi etmesin. Herkesin çoluğu çocuğu var. Siz gelmeden önce koalisyon döneminde Meclis’te ‘Bu ay maaşlar verilecek mi?’ diye konuşuluyordu. Memleket bu durumdaydı. Biz sendikalıydık. Yıllık yüzde 70 zam alıyorduk ama ne oluyordu? Yüzde 100 enflasyon vardı. Bunları çabuk unutuyoruz. Bu sene fark eden bir şey yok. Aynı şey gene yaşandı.”

Babacan, sohbet ettiği insanlara pazar ziyaretinde karşılaştığı bir vatandaşla arasında geçen diyalogu da anlattı:

“Pazarda bir hanımefendi yanımıza geldi. ‘Ben 2008’de emekli oldum’ dedi. Bizim ekonominin başında olduğumuz dönem. ‘O dönemde emekli maaşından her ay kenara para koyup altın alıyordum. Bankada mevduatım birikiyordu. Şimdi bırakın bunları, hazırdan yiyorum’ dedi.”

Babacan, bakanlık yaptığı döneme ilişkin de, “13 yıl bakanlık yaptık, az değil. Başkalarının niyetini bilmiyoruz da biz samimiydik. Hep doğru bildiğimizi konuştuk. İnandığımızı savunduk. Türkiye’nin gerçekten kalkınmasını istedik. Büyük emek koyduk" yorumunda bulundu.