MHP'de sular kaynarken muhaliflerin ataklarına cevap vermek isteyen Bahçeli çalışmalarını başlattı. Delegelerden çoğunu kendi safına çekmek isteyen Bahçeli, hesaplarını da ona göre yapıyor.

Kurultayda, kontrolü ve üstünlüğü genel merkeze bırakmak istemeyen Çağrı Heyeti ve muhalifler, 10 Temmuz’dan önce bir tüzük kurultayı için çağrı yapmaya hazırlanıyor. Bahçeli’nin belirlediği koşullarda ve hâkimiyetinde bir kongre yarışına girmek istemeyen muhalifler, bu konuda atacakları adıma ilişkin kararı pazartesi günü verecek.

GENEL BAŞKAN SEÇİLMEYEBİLİR

Genel merkez, kurultayda öncelikle tüzük değişikliğinin ardından da seçimin yapılabileceğini vurguluyor. Meclis kulislerinde dile getirilen bir formül de genel merkezin bu konuda yeni adımlar atabileceğini gösteriyor. Kulislere göre formül şu şekilde işleyecek: Siyasi Partiler Yasası ve parti tüzüğünde olağanüstü kurultayda tüzük değişikliği için oy sayısı konusunda net bir düzenleme bulunmuyor. Genel merkezin, Dernekler Kanunu’nun “Kurultaya katılanların 3’te 2 çoğunluğuyla tüzük değişir” hükmünü gündeme getirebileceği belirtiliyor. Bin 200 dolayında delegenin 800’ü oy vermezse, tüzük değişmemiş sayılacak. Dolayısıyla bir sonraki gündeme, genel başkan seçimine geçilemeyecek.