Başbakan Ahmet Davutoğlu günlerdiren gündemi meşgul eden laiklik tartışması hakkında, "Yeni Anayasada da Laiklik ilkesi inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer alacaktır. Otoriter bir Laikcilik anlayışı değil, özgürlükçü bir Laiklik anlayışını anayasamızda yer vereceğiz. Ak Parti bu konuda farklı bir arayış içinde de değildir. Herhangi bir spekülasyon yapılmasını kesinlikle doğru görmüyoruz. Bu çerçevede bu tartışmanın bizim açımızdan nihayete erdiği kanaatindeyiz. Çalışmalarımız da bu eksende yürüyecek. Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olma niteliği bugün artık tartışma konusu değildir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genel Merkezde, "Ak Parti Genişletilmiş İl Başkanları" toplantısına katıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yaptığı Laiklik açıklaması ve sonrasındaki tartışmalara ilişkin Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Ak Parti, Ayrıştırıcı değil birleştirici bir siyasi pratiği ortaya koymuştur. Yeni Anayasa bağlamında Türkiye'yi yoran her kesimin enerjisini tüketen yeni suni karşıtlıklar oluşturan aşınma, tartışma konularına asla dönmeyeceğiz.

DEVLETİN NİTELİKLERİ TARTIŞMA KONUSU DEĞİLDİR
Bu açıdan Devletin nitelikleri bizim için tartışma konusu değildir. Bu ilkeler geçmişte otoriter bir paradigma ile yorumlanarak özgürlük alanlarını daraltan uygulamalara vesile kılındığı için tartışma konusu olmuş. Ancak Ak Parti, iktidarları boyunca özgürlükçü bir paradigma ile e le alındığı için milletimiz tarafından benimsenerek toplumsal barışımızı teminat altına alan bir hüviyet kazanmışlardır.

TÜRKİYE'NİN LAİK, DEMOKRATİK, SOSYAL HUKUK DEVLETİ NİTELİĞİ ARTIK TARTIŞMA KONUSU DEĞİL
Devletin nitelikleri Ak Parti iktidarları sayesinde esas anlamına kavuşmuş. Toplumsal barışı sağlayan özgürlükçü bir içeriğe kavuşmuştur. 14 yıllık yönetim pratiğimiz sayesinde Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olma niteliği bugün artık tartışma konusu değildir.

BU ÇERÇEVEDE BU TARTIŞMANIN BİZİM AÇIMIZDAN NİHAYETE ERDİĞİ KANAATİNDEYİZ
Hazırladığımız yeni Anayasada da Laiklik ilkesi bireylerin din ve inanç özgürlüklerini teminat altına alan devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer alacaktır. Otoriter bir Laikcilik anlayışı değil, özgürlükçü bir laiklik anlayışını anayasamızda yer vereceğiz. Ak Parti bu konuda farklı bir arayış içinde de değildir. Bu konuda da herhangi bir spekülasyon yapılmasını kesinlikle doğru görmüyoruz. Bu çerçevede bu tartışmanın bizim açımızdan nihayete erdiği kanaatindeyiz. Çalışmalarımız da bu eksende yürüyecek. İnşallah özgürlükçü bir çerçevede yazdığımız sivil bir Anayasa da bütün bu unsurlar bu halleri ile yer alacaklar." Davutoğlu, "Ak Parti hareketi Türkiye için sıradan nevzuhur bir siyasi hareket değildir. Milli iradeden doğmuştur. Milletimizle ele ele vererek bu ülkenin makus talihini de çehresini de değiştirdik hamdolsun" dedi.

BU HAFTA YENİ ANAYASA YAZIM FAALİYETİNE BAŞLADIK
Davutoğlu yeni Anayasa çalışmaları kapsamında Türkiye'nin ilk sivil Anayasası için süreci hızlandırdıklarını belirterek, "Milletimize verilmiş bir sözümüz var dedik ve kendi anayasa taslağımızı hazırlamak üzere yola devam ettik. Geniş kapsamlı istişareler yaptık bu ay içinde. Akademisyenlerle, kanaat önderleriyle görüş alışverişinde bulunduk. Parti kurullarımızda enine boyuna sivil anayasamızı ve bu çerçevede yeni yönetim sistemi olarak başkanlık sistemini ele aldık. En sonunda hem bu istişarelere hem de Ak Parti'nin daha önceki anayasa çalışmaları birikimine dayanarak anayasa yazım heyetimizi belirleyerek bu haftadan itibaren yazım faaliyetine başladık. En kısa sürede inşallah milletimizin huzuruna çıkaracağız" diye konuştu.

BİZİ BAHARLA TEHDİT ETTİLER, ŞUNLAR OLACAK, BUNLAR OLACAK
Terörle mücadelede kararlılık mesajı veren Davutoğlu, "Terörle kararlı bir mücadele yürütüyoruz. Yerleşim yerlerimizi bir bir emniyete kavuşturuyoruz. Milletimiz terörden tamamen kurtuluncaya kadar yürüttüğümüz bu mücadele aynı kararlılıkla devam edecektir. Bizi baharla tehdit ettiler, 'baharla birlikte şunlar olacak, bunlar olacak.' Biz baharımızı karartmak isteyenlere hak ettiği cevabı vermeye kararlıyız ve veriyoruz, vereceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar terör belasından kurtuluncaya kadar mücadelemiz devam edecek" açıklamasında bulundu.

KARŞISINDA DİMDİK DURMAYA KARARLIYIZ
"Kim Ak Parti teşkilatını, Cumhurbaşkanımızı Ak Parti kadrolarını, çocuklarını hedef alırsa karşısında dimdik durmaya da kararlıyız" dedi. Davutoğlu, Türkiye ekonomisinin iyiye gittiğini söyleyerek, "Türkiye ekonomisi baharını yaşıyor" dedi.