"İstinaf Mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle beraber tahminimiz ceza davalarının yüzde 91'i, hukuk davalarının yüzde 89'u, idari davaların da yüzde 80'i İstinaf'ta kesinleşecek. Dolayısıyla hem Yargıtay'a hem Danıştay'a gelen dosya sayılarında çok ciddi azalmalar olacak. Tabii 20 Temmuz'dan sonra ilk derece mahkemelerinin verdiği kararlar doğrudan İstinaf'a gelmeyecek. Adli tatil var. Ondan sonra yeni Adli yıl başlayacak. Belki ilk kararlar Eylül'de çıkacak. Yani İstinaf'a dosya gelişi muhtemeldir ki Eylül'de gelmeye başlayacak. Orada dosyalar bitip, karara dönüşüp temyiz edilenlerin Yargıtay ve Danıştay'a geçmesi tabi çok az olacak. Neredeyse bir yıl içerisinde Yargıtay ve Danıştay'a yok denilecek kadar az dosya intikal edecek. Bu kadar büyük bir Yargıtay ve Danıştay'a İstinaf'ın faaliyete geçmesinden sonra ihtiyaç kalmadı."

Tasarıyla üç yıllık bir geçiş süreci öngördüklerini belirten Bozdağ, Yargıtay'da daire sayılarının üç yıl içinde 12 ceza, 12 hukuk olmak üzere 24'e düşeceğini, Danıştay'da da 10'a daire sayısının 10'a indirileceğini ifade etti. Yargıtay üye sayısının önce 300, ardından 200'e, Danıştay üye sayısının da ilk aşamada 116'ya ardından 90'a düşeceğini belirtti.

Bozdağ, "Yargıtay ve Danıştay'da seçilmiş olanların üyelikleri devam ediyor. Diğerlerininki kanunla beraber düşmüş olacak. HSYK, mevcutlar içerisinden yeniden seçim yapacak" diye konuştu.

Düzenlemenin tamamen Anayasa'ya uygun olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Bozdağ, "Anayasa bu konuları yasa koyucunun takdirine bırakmıştır. Yasa koyucunun takdir alanında olan bir düzenleme yapıyoruz. Anayasanın ilgili maddelerini okursanız bunların yasayla düzenleneceğini çok açık bir şekilde yazıyor" dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARINI ZİYARET TARTIŞMASI

Adalet Bakanı Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Biz hapiste hasta yatan PKK'lıya da gittik, DHKP-C'liye de gittik" açıklamasıyla başlayan tartışmalarla ilgili soruya da şöyle yanıt verdi.

"Cezaevlerine Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun ziyaretleri var. Onlar gider ziyaret eder. Bir müracaat olduğu zaman, bir isim şikayet ettiği zaman gidip onu görebilirler ama isme gitmezler. Cezaevine giderler sırasıyla koğuşlara girerler. Tüm partiler bunu yapıyor. Bahsedilenle bunun uzaktan yakından ilgisi yok. Bakanlığa yazıyorlar diyorlar ki 'ben falanca isimle konuşacağım, görüşeceğim' diyorlar. İmzasını da koyuyor gönderiyor. Ama şimdi bu haber çıkınca kendilerini oradan almak için 'biz komisyonla gittik' diyorlar. Komisyonla gidilenler ayrı şey, bunlar ayrı şey. Birbiriyle karıştırıyorlar. Siyaseten başka şeyler söylüyorlar."

"FEZLEKELERİ EN KISA SÜREDE GÖNDERECEĞİZ"

Adalet Bakanı Bozdağ, Milletvekili fezlekelerinin savcılıklara gönderilip gönderilmediğiyle ilgili soruya da yanıt verdi.
Fezlekelerin hepsinin savcılıklara gönderilmediğini kaydeden Bozdağ, "682 dosya Meclis'ten geldi. Bunlar inceleniyor ve gönderilecek. Bakanlıkta olan dosyaları biz gönderdik. Diğerlerinin de incelemesi hemen yapılıyor çünkü onların bir usul işlemleri var. Onları yaptıkça göndereceğiz. Herkes bu işe çalışıyor. En kısa sürede hepsi gider" diye konuştu.