Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bugün ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında şöyle konuştu,

TİCARİ HACMİ ARTIRACAĞIZ
"Türkiye - İran ilişkileri son zamanlarda maalesef gerilem içerisinde. 22 milyar dolara çıkmış ticaret hacmi gerileme sonrasında 10 milyar dolara kadar düştü. En yakın zamanda bu seviyeyi 30 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bugün yaptığımız görüşmede karşılıklı yatırımlarımızı artırma eğilimini teyit ettik. İş dünyamızı karşılıklı olarak Türkiye ve İran'da yatırıma teşvik etmemizin öneminde bulunduk. Türk - İran ticaretinden gümrüklerdeki yaptırımları en aza indirme girişiminde olacağız. Atacağımız adımlarla Türk - İran özünün komşuluk ilişkilerinin ötesine taşımak istiyoruz." diye konuştu.

MEZHEPÇİLİK YIKICI OLUR
Mezhepçilik konusuna da değinen Erdoğan, "Terör ve mezhepçilik sorunlarının üstesinden gelebilmek için birlikte çalışmamız gerekiyor. Suriye ve Irak'ta akan kanı durdurmak için birlikte çalışmamız şart. Bu konu hakkında Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüştük. Bölgede Türiye ile İran arasında görüş farklılıkları olduğu gerçek. Bu gelişmelere mezhepsel yaklaşmanın yıkıcı etkileri olduğu gerçek. İslam başlığı altında olmamız gerekiyor. Terörle mücadelede özellikle uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu görüşünde mutabık olduk." diye konuştu.

Ruhani ise şöyle konuştu,

İSLAM VURGUSU YAPILDI
"Ziyaretimizin ilk bölümü İslam İşbirliği Teşkilatı'na katılma şeklinde oldu. İslami İşbirliği'nin çok önemli amaçları mevcuttur. Birincisi İslami Devleter arasında birliği sağlamak. İkincisi ise Filistin halkına uygulanan zulme son verdirmektedir. İran Cumhuriyeti, İslam İşbirliği'nin bu iki amacında yanında olacaktır. Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında umarım çok iyi işler yaparız." dedi. Devamında,

"Bugünkü görüşmemizde 3 önemli amacı belirledik. Birincisi, müslüman kadının islami toplumdaki rolü ve müslüman kadının yüksek rolünü dünyaya tanıtmak. Maalesef, İslam dünyada kadın hakları konusunda yanlış tanınıyor.

İkincisi, aşırıcılıkla ve şiddetle, terörle mücadele konusudur. BM Genel Kurulu'nda da onaylanmıştır.

Üçüncüsü ise İslam Dünyasının birliğidir. Biz dünyaya şunu söylemeliyiz. Bizim kimliğimiz İslam'dır. Sevgi ve kardeşilik İslamın içindedir. Umarım Türkiye'nin dönem başkanlığında bu amaçlara ulaşırız."

EKONOMİK İLİŞKİLER GELİŞTİRİLECEK
Cumhurbaşkanı Ruhani ekonomik ilişkilere de değindi. "İran ve Türkiye ekonomisi birbirini tamamlamalıdır. Ambargo maalesef tam olarak istediklerimizi hayata geçirmemize engel oldu. Ambargo'nun kalkmasında sonra böyle bir görüşme olması çok iyi oldu. İstanbul borsası ile İran borsası arasında iş birliğini güçlendirilmesi gerektiğini" belirtti.
Gümrük konusunada değinen Ruhani, "Gümrüklerde karşılıklı yaptırımlar azaltılacak, bir adım daha rahatlık sağlanması hakkında mutabakata vardık. Gümrükte sıra olmayacak artık" diye konuştu.