Başbakan Ahmet Davutoğlu laiklik tartışmalarına ilişkin otoriter değil özgürlükçü bir laiklik anlayışına anayasada yer vereceklerini söyledi.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genel Merkezde AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına katıldı.
Davutoğlu, yaptığı konuşmada, "Terörle kararlı bir mücadele yürütüyor, yerleşim yerlerimizi bir bir emniyete kavuşturuyoruz. Milletimiz terörden tamamen kurtuluncaya kadar yürüttüğümüz bu mücadele aynı kararlılıkla devam edecektir. Bizi baharla tehdit ettiler, 'baharla birlikte şunlar olacak, bunlar olacak...' Biz baharımızı karartmak isteyenlere hak ettiği cevabı vermeye kararlıyız ve veriyoruz, vereceğiz." ifadelerini kullandı.
"Anayasa yazım faaliyetine başladık"
Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına değinen Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Milletimize verilmiş bir sözümüz var' dedik ve kendi anayasa taslağımızı hazırlamak üzere yola devam ettik. Geniş kapsamlı istişareler yaptık bu ay içinde. Akademisyenlerle, kanaat önderleriyle görüş alışverişinde bulunduk. Parti kurullarımızda enine boyuna sivil anayasamızı ve bu çerçevede yeni yönetim sistemi olarak başkanlık sistemini ele aldık. En sonunda hem bu istişarelere hem de AK Parti'nin daha önceki anayasa çalışmaları birikimine dayanarak anayasa yazım heyetimizi belirleyerek bu haftadan itibaren yazım faaliyetine başladık."
"Özgürlükçü bir laiklik anlayışına anayasamızda yer vereceğiz"
Başbakan Davutoğlu, "Otoriter bir laikçilik anlayışı değil, özgürlükçü bir laiklik anlayışına anayasamızda yer vereceğiz." diyerek,  "AK Parti bu konuda farklı arayış içerisinde de değildir ve bu konuda da herhangi bir spekülasyon yapılmasını kesinlikle doğru görmüyoruz." şeklinde konuştu.
"AK Parti gerek parti tüzüğünde gerek parti programında gerekse de bugüne kadar hazırladığı ve kamuoyuna sunduğu anayasa taslaklarında, diğer niteliklerin yanı sıra laiklik ilkesine de yer vermiştir." ifadelerini kullanan Başbakan Davutoğlu, "Bu çerçevede hazırladığımız yeni anayasada da laiklik ilkesi bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan, devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alan bir ilke olarak yer alacaktır." dedi.