Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde incelemelerde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ilçede operasyon olmasın diye ellerinden geleni yaptıklarını söyleyip, "İnsanın en büyük düşmanı yine insandır. Bu mübarek günde, benim halkımın iftarını açabileceği bir evi yok. Ramazanda yatabileceği bir odası yok" dedi.

Van'dan karayoluyla Yüksekova İlçesi'ne gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş beraberindeki heyetle ilk olarak esnafı ziyaret etti. Daha sonra operasyonların yoğun olarak yapıldığı Cumhuriyet Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Demirtaş, belediye garajında partisi tarafından organize edilen iftar programına katıldı.

'İNSANIN EN BÜYÜK DÜŞMANI İNSANDIR'

İftar yemeğinin ardından kürsüye çıkan Demirtaş, Ramazan ayında Kuran'ın Kerim'in indirildiğini belirterek, "İnsanın en büyük düşmanı yine insandır. Bu mübarek günde benim halkımın iftarını açabileceği bir evi yok. Ramazanda yatabileceği bir odası yok. Bunu yapan elinde Kuranı Kerim olan, meydan meydan dolaşan bir kişi. Ne kadar acı, bir insanın kıymetli olabilmesi için Müslüman olmasına gerek yok. Allah’ın yarattığı en kıymetli mahlukattır insan. Fakat dünyada, yeryüzünde insanın insana yaptığının haddi hesabı yok. Ben Afganistan’dan, Pakistan’dan, Somali’den, Suriye’den, Irak’tan Kürdistan’dan ta Lübnan'a, Filistin’e kadar dünyanın bütün mazlum halklarının, zulüm altında olan ezilen halklarının hepsine bu ramazan vesilesiyle yaşadıkları coğrafya ya bir damla olsun, rahmetin düşmesini buradan niyaz ediyorum. O yangın yerine her birinizin bir duası, inşallah bir damla olarak düşer, o yangın söner. Burada sizin yaşadıklarını Allah katında da elbetteki not alındı. Hep derler ya 'zalimin zulmü mazlumun Allah'ı var.' Çok şükür halkımız bir aradadır" dedi.

'BİZ, OPERASYON OLMASIN DİYE ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK'

Yüksekova'da operasyon yapılmaması için büyük çaba gösterdiklerini belirten Demirtaş, "Tepkimizi ortaya koyduk. Yeterki burada operasyon olmasın, diyalogla çözelim diye elimizden gelen gayreti gösterdik. Fakat karşımızda, ahlakını, vicdanını yitirmiş eline Geveri ezmek için fırsat geçirdiğini düşünen bir zalim anlayış var. Ne konuşmaktan anlıyor, ne diyalogtan, ne barıştan, ne kardeşlikten, anlıyor ne insanlıktan anlıyor. Eline tarihi bir fırsat geçirmiş 'bana boyun eğmeyen Kürdü, önümde diz çöktüreceğim' diyor. Buna yemin etmiş. Her yerde defalarca anlatacağım bir örnek vardır. İnsan onurundan, insanın haysiyetinden daha değerli hiç bir şey yoktur. Yıkılan binaları yaparsınız. 1945’te Almanya, Japonya, Polonya, Avusturya bütün Avrupa’nın tamamı yerle bir oldu. 1945’te Almanya’nın sağlam kalmış tek bir şehri yoktu. Yıkılan binayı yaparsın. Bak dünyanın en büyük ekonomisi oldu. 20-30 yılda dünyanın en büyük devletine dönüştü. Fakat insanın onuru haysiyeti kırıldı mı, bunu bin yılda bile yapamazsın. Önemli olan bina değil. Onurun sağlam kalması. Geverin binasını yıktılar. Ama Gever halkının tek birinin onurunu kıramadılar. Bu halk özgür olacaktır. Canımızı istiyorlarsa Allah'ın verdiği bir candır. Halkımız için kurban etmeyeceğiz de atlas yataklarda mı canımızı vereceğiz" diye konuştu.

'TARİHTE BU ZULMÜN ÖRNEKLERİ VAR'

Tarihte soykırım, savaş ve zulümlerin örneklerinin olduğunu anlatan Demirtaş, "Ama bazı halklar vardır, direnmiştir, ayakta kalmıştır. Kendi özgürlüğüne bazılarının gücü yetmemiştir. Ya da direnmemiştir. Yok olup bitmiştir. Bak biz kendi anavatanımızdan özgür olacağız. Ama bugün, ama yarın, ama haftaya bilemem. Görürmüyüz, görmezmiyiz onu da bilemem. Bu yüzden kazanacağız halklıyız, meşru bir davamız var. Biz kimseye zulüm etmedik çok şükür. Kimsenin malını mülkünü gasp etmedik. Allah'ıma binlerce kez şükür" dedi.