Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'daki kar esaretiyle ilgili "Tuzlanmayan yollarda araçlar kuyruklar oluşturursa bunun sorumluları vardır. Yaşanan tam bir basiretsizliktir" dedi. Erdoğan, programda ekonomiden dünya ilişkilerine, siyasetten tüm çalışmalara yönelik sorulara da yanıt verdi.ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Star TV ve NTV'nin ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul'da yaşanan kar esaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'a yakışmayacak görüntülerin ortaya çıktığını söyledi. Kendisinin de İstanbul'da belediye başkanlığı yapmış biri olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Tuzlanmayan yollarda araçlar kuyruklar oluşturursa bunun sorumluları vardır. Yol tuzlama ve yol açma çalışmamasından yapılmadığından kaynaklanan sorun. Bunu yapmayanlar belli. Bu bir basiretsizliktir. Tüm tedbirlerinizi almalıydınız. Biz İstanbul'umuzu kaderine terk edemeyiz. Ben İçişleri ve Ulaştırma Bakanımı İstanbul'a gönderdim" diye konuştu.

"BÖYLE KAR TİPİ OLACAK ERDOĞAN EVDE YATACAK..."

"Biz, İstanbul'umuzu kaderine terk edemeyiz" diyen Erdoğan, "Burada doğru olmayan ifadeler var. Söylemek istemem ama bir yalan söz konusu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kalkıp Cumhurbaşkanlığından veya Plan Bütçe Başkanlığından talepte bulunur, incelemeler yapılır ve gereken karar alınır. Bunların ödeme süreçleri de bellidir. Şehri yönetme kabiliyetleri olamayanlar engelleniyoruz diyor. Mesele genel bütçeden alınan payın adaletsiz ve haksız dağıtımı değildir. Tam tersine bu konuda adil, hakkaniyetli ve hukuka uygun dağılım söz konusudur. Ülkemizdeki tüm belediyeler kendi bütçelerini kendileri oluştururur. Nereye ne kadar harcayacaklarına karar verir. Ben de Belediye Başkanlığı yaptım. Böyle kar, tipi olacak Erdoğan evde yatacak. Yok öyle bir şey!" diye konuştu.

Dünyada elektrik üretiminin ana hammadeelerinden olan kömür beş, doğalgaz fiyatlarında on kat artış söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, özellikle fiyatlarda sübvansiyonun halen mevcut olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımızın elektrik faturlarında yüzde 50, doğalgazda yüzde 75 sübvansiyona gidilmiştir. 2022'de benzer sübvansiyonlar devam edecektir" dedi.

KDV ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

 25 Ocak itibarıyla kur korumalı TL mevduatı hesaplarında toplam tutar 203 milyar lirayı aşmış durumda olduğunu kaydeden Erdoğan, KDV indirimi taleplerine yönelik de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın çalışma yaptığını anlattı. 

"İRAN'A KESİNLİKLE BORCUMUZ YOK"

Öte yandan İran'ın doğal gaz kesintisi ile ilgili de soruları da yanıtlayan Erdoğan, "Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi değiliz. Bizim İran'a kesinlikle borcumuz söz konusu değil. İran Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmede arızadan dolayı 10-15 gün erteleme durumu olacağını söylediler. Şu anda İran'da da kış şartları sert. Onlar da bu durumdan dolayı sıkıntı yaşadıklarını söylediler. En kötü şartlarda 10 günde süreci atlatırız dedi Sayın Cumhurbaşkanı. Enerji Bakanlığımız ve BOTAŞ'tan ekip giderek görüşme yapıyor. 10-15 gün içinde doğal gaz akışı devam edecek. Vatandaşımızı korumak durumundayız. Ama saniyede biraz kontrollü gitmek durumundayız" diye konuştu.

"TÜM ÜLKELERDE CUMHURBAŞKANINA HAKARET SUÇTUR"

Bu arada Sedef Kabaş olayının da konuşulduğu programda Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasette elbette eleştirinin olacağını ancak bunun temiz bir dille yapılması gerektiğini söyledi. "Hemen hemen bütün ülkelerde devlet başkanlarına, cumhurbaşkanlarına hakaret etmek suçtur" diyen Erdoğan, "Esasında bunların hakaret ettikleri Tayyip Erdoğan değil, milletin ta kendisidir. Ahır benzetmesi bu millete hakarettir, edepsizliktir. Kabul etseler de etmeseler de Recep Tayyip Erdoğan, bu milletin yüzde 52 oyunu alarak seçilmiş Cumhurbaşkanıdır. Herhalde CHP'nin binasına ahır beklentisi yapılsa CHP yönetimi buna olumlu bakmaz. CHP'nin, 'Cumhurbaşkanına hakaret maddesinin kaldırılması' teklifi tam bir garabettir" dedi.