Milli Savunma Komisyon'unda görüşülen konularla ilgili Ak Parti'li milletvekillerine daha önce bilgilendirme yapıldığı iddiası ortalığı karıştırdı.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşüleceği Milli Savunma Komisyonu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı. 

Toplantı başlangıcında HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, kanun tasarısı hakkında diğer komisyon üyelerine bilgi verildiğini, ancak kendilerinin bu toplantıya çağrılmadığını, bunun Meclis İç Tüzüğü ve Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı AK Partili Yusuf Beyazıt, böyle bir görüşme gerçekleştiğini ancak bunun resmi bir toplantı olmadığını belirterek "Burada bilgilendirme şeklinde olan bir değerlendirmedir. Resmi değildir.

Resmi toplantı bugün yapılandır. Zaten bugün ki toplantıya da davet ettik" diye konuştu. Komisyon üyesi olmayan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise şunları söyledi:
"Hayatımda böyle bir şey duymadım. Buraya gelerek bilgilenmek ve kendileri istediği için bir açıklamayı da kabul edilir bulmadığımı belirtmek istiyorum. Zaten yasa tasarısı sorunlu ve tartışılması gereken bir şey. Bir yarbayın gelip burada açıklama yapması, bilgi vermesi. Hatta bizim olmamamızın iyi olduğu iddiası da var. Açıkça burada bir toplantı olduğunu söylüyorsunuz. Geçmiş günlere dönelim o zaman. 12 Eylül, 28 Şubat sürecine dönelim. Buyurun çıkartın yasanızı. Böyle mi olacak. Parlamento düzeni bu mudur yani? Yıllardır demokrasi mücadelesi veren bir insan olarak gerçekten esef duyduğumu belirtmek isterim."

SÖZLÜ TARTIŞMA YAŞANDI

Komisyon Başkanı Beyazıt ise komisyon başkanlığına seçildiği için kendisini tebrik etmeye gelen Milli Savunma Bakanlığı yetkilisinin aynı nedenle odasında bulunan komisyon üyelerine kısa bir bilgilendirme yaptığını kaydederek şöyle dedi: "Benim tarafımdan davet yapılmamıştır, Komisyon görüşmeye davet edilmemiştir. Komisyon başkanlığına yeni seçilmemden dolayı olan çalışmadan ibarettir. Nezaket ziyaretinde bugün görüşülecek yasayla ilgili görüş alışverişinde bulunmaktan daha doğal bir şey olamaz". AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık ise HDP'li milletvekillerine "1 Kasım 2015 tarihinden beri kaç komisyon toplantısına katıldınız" diye sorunca araya giren Filiz Kerestecioğlu'nu "Susar mısınız?" diye uyardı. Filiz Kerestecioğlu ise "Bu hitap şeklini kınıyorum. Söze girerek yanlış yapmış olabilirim ama karşınızdaki kimseye 'susar mısınız' diyemezsiniz" diye karşılık verdi.

SAVUNMA BAKANI IŞIK: HDP 'BİLGİ VERİN' DERSE HDP'Yİ DE BİLGİLENDİRİRİZ

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise istemeleri halinde HDP'yi bundan sonraki kanunlar hakkında bilgilendirebileceklerini söyleyerek şu açıklamayı yaptı: "Grupların arzusu üzerine bilgilendirme toplantısı yapılır ve bu gayri resmidir, hukuki bağlayıcılığı yoktur, Komisyon görüşmelerini etkileyecek durumu yoktur. Komisyon toplantısı yerine ikame edilecek toplantı değildir. Eğer HDP bundan sonraki kanunlarla ilgili 'Bize de önceden bilgi verin' derse biz HDP'yi de bilgilendiririz. Bunun başka alana çekilmesini şık bulmam, hukukun çiğnenmesini hele hele hiç şık bulmam."