19 Haziran'da yapılan kurultayı illegal olarak nitelendiren Bahçeli, 10 Temmuz'daki kurultay kararını da protesto edecek.
Muhalif kurultaya katılmayan Genel Merkez, kurultayı ve yapılan tüzük değişikliğini yok hükmünde sayacak ve yargı yoluna başvurulmayacak. Yargı yoluna başvurmayacağını açıklayan Genel Merkez, noter tutanağını incelemeye aldı. Listede sahte imza olup olmadığına bakan Genel Merkez'in tutanağın yayınlanmasının ardından açıklama yapacağı öğrenildi. Parti yönetimi, muhalif kurultaya katılan delege sayısının 495 olduğunu öne sürüyor.
MEVCUT TÜZÜKLE GİDİLECEK
Muhalifler, önceki gün yaptıkları kurultayda bir gündem maddesiyle tüzüğün 13 maddesini değiştirdi. Bu hareketi, art niyetli yaklaşım olarak niteleyen Genel Merkez, kongreyi yok hükmünde saydıklarını, tüzük değişikliğini tanımadıklarını ve çağrı heyetinin tarafsızlığını koruyamadığını savundu. Kongrede yapılan tüzük değişikliğinin hukuki olmadığını belirten Genel Merkez, 10 Temmuz'daki kurultaya mevcut tüzükle gidileceğini bildirdi.
Parti yönetimi ile muhalefeti karşı karşıya getiren bir diğer konu ise 10 Temmuz'daki olağanüstü kurultayı toplama yetkisinin kimde olduğu. Muhalifler, genel merkezin daha önce belirlediği 10 Temmuz'daki kurultaya katılma kararı aldı. Ancak, 10 Temmuz tarihinde kurultayı kendilerinin toplayacaklarını söylediler. Genel Merkez'in aksine muhalifler genel başkan seçimli kurultayı toplama yetkisinin kendilerinde olduğu görüşünde. Muhaliflerin 10 Temmuz'daki kurultayı toplama isteğine Genel Merkez'den tepki geldi. Parti yönetimi, 10 Temmuz'daki 6. Olağanüstü Kurultayı Genel Merkez ve parti organlarının toplayacağını belirtti.
ÇAĞRI YAPMAK GEREKİYOR
Kurultayı toplama yetkisinin kendilerinde olduğunu belirten muhaliflerin iddia ettikleri gibi genel başkan seçimli kurultayı toplaması için tüzük değişikliğini bildirip onaylatması gerekiyor. Muhaliflerin tüzük değişikliğini önce Genel Merkez'e götürmesi, Genel Merkez'in de bu değişikliği Yargıtay'a bildirmesi gerekiyor. Edinilen bilgiye göre; Genel Merkez, muhaliflerin yaptığı tüzük değişikliğini kabul etmeyerek bekletecek ve bu süre içerisinde ilan ettikleri kongre yapılacak. Muhaliflerin kurultayı toplama yetkisinin olması için yeniden olağanüstü kongre çağrısı yaparak delegelerden imza toplaması gerekiyor.
656 delege katıldı
Muhaliflerin başvurusu üzerine dün yapılan kurultaya katılan Ankara 13. Noterliği yetkilileri, tasnif işlemini tamamladı. Yeniden sayım ve kontrol işlemi sonrası, kurultay salonunda 656 parti üyesinin, kimlik karşılığı imza attığı ve delege kartı aldığı tescillendi. Kurultay sonrası muhalifler 752, genel merkez ise 495 delegenin kurultaya iştirak ettiğini ileri sürmüştü.
Oğan'ın üyeliği devam edecek
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, MHP'li Sinan Oğan'ın partiden ihracını kaldıran yerel mahkeme kararına yapılan itirazı reddetti. Eski Iğdır Milletvekili ve MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan, MHP Merkez Disiplin Kurulunca partiden çıkarılınca, bu işlemin iptali istemiyle dava açtı. Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi de ihraç kararını iptal etti. MHP Genel Merkezi ise yerel mahkemenin bu kararını temyiz etti. Dosyayı görüşen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Genel Merkez'in temyiz istemini reddetti. Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin kararında, Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararının kesin nitelik taşıdığı ve temyiz edilemeyeceği belirtildi. Bu karar, Oğan'ın parti üyeliğinin devamı anlamını taşıyor.
Sorumluluk Akşener'in
MHP'de Çağrı Heyeti'nin önceki gün düzenlediği olağanüstü kurultayda yapılan bazı tüzük değişiklikleri, başkan adayları Sinan Oğan ve Koray Aydın tarafından tepkiyle karşılandı. Oğan, “Dün gereğinden fazla tüzük değişikliği yapıldığı kanaatindeyim. Orada gündeme getirilen tüzük değişikliklerinin birçoğu da bizim onayımız ve bilgimiz dışında getirildi. Dolayısıyla da yarın olabilecek herhangi bir olumsuzluktan dolayı sorumluluk da kabul etmiyoruz. Her bir değişiklik bir itiraz konusu olabilecek genel merkez için konudur. Genel merkezin eline yeni Gemerek mahkemeleri süreçleri imkanı verildi” dedi. Emrivaki yapıldığını belirten Koray Aydın ise “Değiştirilen tüzük maddeleriyle ilgili bütün sorumluluk divan başkanına ve Meral Akşener'e ait olacaktır. Buradan çıkacak bütün olumsuzluklar onların sorumluluğundadır bundan sonra” dedi.