Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile dün akşamki görüşmesinin ardından AKP'li üst düzey yetkililer, partinin bu ay sonunda olağanüstü kongreye gideceğini ancak Başbakan ve Genel Başkan Davutoğlu'nun kongrede aday olmasının beklenmediğini belirtti.

Demirtaş, bazı sivil toplum örgütlerinin bazı HDP'li milletvekilleri de dahil dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili AKP teklifine karşı düzenlediği toplantıdaki konuşmasında "Önümüzdeki günler tarihi; her an bir erken seçim gündeme gelebilir" dedi.

Erken seçimin yanı sıra içinde başkanlık sisteminin de olduğu bir anayasa değişikliği referandumunun gündeme gelebileceğini belirten Demirtaş, son gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi:

"Anayasa askıdadır, seçilmiş bile olsa cumhurbaşkanı bir partinin genel başkanının kim olacağına müdahale edemez, bir partinin kongresini belirleyemez. Anayasanın cumhurbaşkanına verdiği böyle bir yetki yoktur. Ama Erdoğan bunu aleni şekilde yapıyor. Bu ülkeyi kimin yöneteceğine artık sadece kendisi karar vermek istiyor, bunun adı darbedir."