Halkların Demokatik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İtalya’da katıldığı bir programın sunucusuna Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü olmadığını söyleyerek, “Mesela siz Türkiye’de bir program yapıp, beni bir röportaj için davet etseniz ertesi gün işten atılabilirsiniz” diye espri yaptı.

Selahattin Demirtaş, İtalyan devlet kanalı RAI 3’te dün akşam yaklaşık 2 buçuk saat süren “L’Erba dei Vicini (Komşunun Çimi)” adlı programa konuk oldu.

İtalya ve Türkiye arasındaki benzerlikler ya da üstünlüklerin ele alındığı program için Milano’ya giden Demirtaş, yaklaşık 8 dakika boyunca soruları yanıtladı.

Demirtaş, “Türkiye’de demokrasi ve ifade özgürlüğü var mı? Avrupa Birliği’ne (AB) girmek için kartları yeterli mi? sorularına ise şöyle yanıt verdi:

“Keşke buna olumlu cevap verebilseydim ve harika bir demokrasimiz var deseydim. Türkiye’de değişimler yaşanıyor. Demokrasi zaman istiyor. Bir sabah uyanıp demokratik olamıyorsunuz. Biz sadece AB’ye girmek için değil, bizim ihtiyacımız olduğu için bu konuda her şeyi yapıyoruz. 

İfade özgürlüğü maalesef Türkiye’deki en hassas ve zor alanlardan biri. Bu konuda tam bir iç çatışma yaşanıyor, gazeteciler ve üniversite profesörleri çok baskı altında. Birçok gazeteci cezaevinde ya da işinden kovuldu. Basın özgürlüğü konusunda dünyada 151. sıradayız.”

Demirtaş ayrıca gazeteci Severgnini’ye, “Mesela siz Türkiye’de bir program yapıp, beni bir röportaj için davet etseniz ertesi gün işten atılabilirsiniz. Eminim bu riski göze almak istemezsiniz” diye gülerek espri yaptı.