Binali Yıldırım, Azerbaycan ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

TARİHİ BİR HATA

Özellikle dün Almanya Parlamentosu’nda kabul edilen 1915 olaylarına yönelik karar esasında dost ve müttefikimiz Almanya’nın parlamentosunun tarihi bir hatasıdır. Üzerinde hukukçuların bile anlaşamadığı, hukuki farklı kararların olduğu bu karar Türkmilleti tarafından asla ve asla kabul edilemez. Yok hükmünde bir karardır.

BÜYÜKELÇİYİ GERİ ÇAĞIRDIK 

Büyükelçimizi geri çağırdık. Önümüzdeki günlerde bu kararın ne şekilde değerlendirileceği ele alınacaktır. Gereken tavır ve davranış neyse bunu tereddütsüz yerine getireceğiz.

Bu kararla Almanya ile Türkiye ilişkileri gerçek anlamda zedelenmiştir. 650 kişilik Alman Parlamentosu’nda sadece 250 civarında temsilcinin katılmış olması aslında çoğunluğunun bu kararı içine sindiremediğini de bir kez daha ortaya koymuştur. Yanlış hesap Bağdat’a gitmeden geri döner ümit ederim ki..
Ermeniler maalesef bu yanlıştan bir türlü dönmüyorlar. Azerbaycan’ın fırsatçılık yaparak topraklarının yüze 20’sini işgal ettiler. Minsk grubunda bir takım çalışmalar olmakla birlikte ne yazık ki bir mesafe kat edilemedi. Ermenistan bu işgalci tutumunu tazeliyor. Tutumdan bu boş hayallerden Ermenistan vazgeçmeli. Bölge ile ilgili düşüncelerimiz her zaman bölgenin birlikte kalkınması… 

BÖLGEDE DURUM HER AN DEĞİŞEBİLİR

Malum Suriye’de Irak’ta uzun süredir devam eden istikrarsızlıklar var. Burada ayrıcakoalisyon güçlerinin faaliyetleri var. Bu ve buna benzer bölgelerde durum her an değişebilir. Biz de gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Koalisyon güçleri ile açık ve net şöyle bir hukukumuz var. Yapılan çalışmalarda hassasiyetimiz var. Türkiye aleyhine faaliyette olan terör örgütlerine asla ve asla prim verilmemesi yönündeki hassasiyetimiz devam ediyor.

BİRDENBİRE ALMANYA İLE İLİŞKİLERİMİZİN KÖTÜLEŞMESİNİ KİMSE BEKLEMEMELİ

Merkel’le herhangi bir temasımız olmadı. Karar çok taze. Kararın metni geldi. Enine boyuna Dışişleri Bakanlığımız açıklayacak.
Büyükelçimiz bugün gelecek ve kendisiyle istişarelerde bulunacağız. Kararın arka planına bakılacak ve gerekli karşılık verilecek. Almanya ve Türkiye önemli iki müttefik.Almanya ve Türkiye çok önemli iki müttefik. Bu ve buna benzer kararlarla birlikte birdenbire Almanya ile ilişkilerimizin tamamen kötüleşmesini kimse beklememeli ancak bunun da şu anlama gelmesini asla kimse düşünmemeli; yani buna tepkisiz kalacağız, bir şey söylemeyeceğiz. Zaten böyle bir şey yok. Parlamentoda üç partinin beraberce çok net tepkileri ortaya kondu. Biz bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim geçmişimizle tarihimizle başımızı öne eğecek bir işimiz yok. Bırakın bu işleri tarihçiler konuşsun. Geçmişteki acıları tekrar hatırlatırsak bundan kimseye fayda gelmez. Eski defterleri karıştırmaya başlarsak burada en az hesabı olanın Türk milleti olduğunu tüm dünya bilmelidir.

Bir düzeltme yapıyoruz. Büyükelçimiz dün akşam Türkiye’ye gelmiş. Olaylar hızlı geliştiğinden…

YENİ ANAYASA

Ben herhangi bir takvim vermedim. Sadece öncelikli konularımızın ne olduğunu söyledim. Yeni anayasa Türkiye’nin ihtiyacıdır. Bu işi fazla geciktirmenin anlamı yok. Her ne kadar anayasa Cumhurbaşkanı sorumsuzdur dese de yapılan anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte doğal olarak siyasi sorumluluğu da olmuştur. Vatandaş oy verdiği insandan hesap sorar. Bazıları bunu anayasayı tanımıyor falan diye çarpıtmaya çalışmışlar. Artık bu ucuz medya oyunlarından vazgeçmek lazım