Belçika – İtalya
Her iki takımın taktiksel durumuna göz atalım ;

Kadrolara baktığımız zaman turnuvada sürpriz favori olarak nitelendirilen takımlarından Belçika klasik 4-2-3-1, İtalya ise 3-5-2 sistemiyle sahada oldu. Turnuvada ilk kez 3’lü savunma 5’li orta saha sistemiyle sahada olan bir takım olarak İtalyan’ları görüyoruz. Gerideki 3’lüsü tamamen fizik kapasitesi yüksek, Juventus takımında forma giyen ve birbirini yakından tanıyan oyuncular olduğunu görüyoruz. Orta alanda ise enerji gücü yüksek De Rossi ve hücum olarak etkili bir kenar oyuncusu Candreva dikkat çekiyor. Belçika’ya göz atarsak hücum yönü bakımından oldukça zengin bir kadroyla sahadalar. Genç bir kadroya sahipler. Ön alanda Hazard & Lukaku ise etkili silahlar Belçikalılar adına.

Birinci Devre
Maçın henüz ilk dakikalarında İtalya aut atışı kullanırken Belçikalı oyuncular ön alanda rakibini sıkıştırarak Buffon’u hataya zorladılar. İtalya ilk 5 dakikada karşılaşmaya etkili başlayan taraf oldu. Topu kaybettiklerinde ise topun arkasına geçerek tüm takım halinde sahaya iyi yayılarak savunmayı 2. bölgede başlattılar. Dakika 9’ da Belçika ilk tehlikeli atağı gerçekleştirdi. Nainggolan’ın ceza sahası dışından kaleye gönderdiği etkili şutta Buffon başarılı oldu. İtalya’nın hücumda kaybettiği top sonrası Belçika hızlı hücuma çıkarken İtalya savunma geçişinde geriye dönmekte geciken oyuncular oldu. İtalyanlar set savunmasında 5-3-2 düzenini aldılar. Belçika’nın, Barzagli’nin arkasına attığı uzun toplarda Bonucci derinlik sağlayıp etkili müdahalelerde bulundu. Dakika 23’te İtalya’nın savunmadan çıkarken yaptığı kritik pas hatası sonucu Belçika’lı oyuncular hızlı hücuma çıktı ve sonrasında köşe vuruşu kazandı fakat etkili olamadılar. Topla oynama yüzdelerinde % 57 ye % 43 Belçika’nın üstünlüğü bulundu ilk yarım saatlik dilimde. İtalya’nın maçın başından itibaren hücuma çıkarken yaptığı top kayıpları ise göze battı. 31. Dakikada Belçika’nın savunma arkasına atılan topa iyi hareketlenen Giaccherini İtalyanları 1 – 0 öne geçirdi. Gol sonrası biri palaşılarak 2 korner atışı kullandı İtalyanlar. Paslaşılarak kullanılan korner atışı sonrası % 100 lük net fırsattan yararlanamadılar. İlk yarıda maç raporu bu şekilde olurken İtalya’nın 1 – 0 ‘lık üstünlüğüyle kapandı.





İkinci Devre
İkinci devreye her iki ekipte etkili ve temposu yüksek bir şekilde başladı. İlk olarak 52. dakikada Belçika rakibine karşı net fırsatı yakalarken İtalya ise 1 dakika sonra buna cevap olarak etkili fırsat yakaladı fakat değerlendiremedi. Belçika karşılaşma başında uyguladığı rakibin aut vuruşundaki önde adam adama savunmasına devam etti ve Buffon’un kullandığı aut atışlarında topa sahip oldu. İtalyan oyuncular rakibin ani ataklarında, savunma geçişlerinde yaptığı sert faullerle rakibine fırsat tanımadı ikinci devrede. Dakika 81’ de sol bölgeden De Bruyne yaptığı etkili ortada rahat bir pozisyonda olan Origi yaptığı kafa vuruşuyla bu fırsattan yararlanamadı. İtalya ise 84’ dakikada gerçekleştirdiği hızlı hücum sonrası oyna sonradan dahil olan İmmobile’in etkili şutunda pozisyon yakaladı. Pozisyon içerisinde Courtois oldukça başarılı bir kurtarışa imza attı. Son dakikalara doğru İtalyanlar tüm hatlarıyla geriye çekilirken, Belçika Milli Takımı beraberlik golünü aradı birçok pozisyona girseler de golü bulamadılar. Golü ararken geride büyük boşluklar veren Belçikalı oyuncular İtalya’nın 90+3’te etkili gelmesi sonucu gole engel olamadılar. 

Genel Değerlendirme
Karşılaşmanın başından sonuna kadar hem savunmada hem de hücumda futbol adına güzel işler yapan İtalya, turnuvada ben de varım dedi. Belçika’nın ise bu karşılaşmadan çıkarması gereken çok ders var. Otoriteler tarafından sürpriz favori olarak nitelendirilen Belçika’nın ilk maçında kaybetmesiyle gruptaki bütün dengeler değişti.