eçen sene son şampiyon Real Madrid'e elenerek kupaya veda eden sarı lacivertli ekip bu sefer Laboral Kutxa'yı engelini aşarak final oynamayı hedefliyor. Peki bu kritik mücadele hangi kanalda ve saat kaçta? 

Fenerbahçe Laboral Kutxa maçı ile Avrupa Ligi'nde tarih yazmak istiyor. Tarihinde ikinci kez THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde mücadele edecek sarı-lacivertliler, kupayı kazanarak, Avrupa basketbolunun kulüpler bazında 1 numaralı organizasyonunda mutlu sona ulaşan ilk Türk takımı olmayı hedefliyor. Geçen sezon şampiyon olarak 20 yıllık kupa hasretine son veren İspanya'nın Real Madrid ekibi, 9 kezle kupayı en çok kazanan takım unvanını elinde bulunduruyor. Maccabi Tel Aviv, CSKA Moskova ve Panathinaikos 6, Varese 5 kez kupada mutlu sona ulaştı. 

Avrupa basketbolunun kulüpler bazında 1 numaralı organizasyonu olan Avrupa Ligi'nde ikinci kez Dörtlü Final oynayacak Fenerbahçe, tarih yazmak istiyor. Sarı-lacivertliler, Berlin'de 13-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak Dörtlü Final'de ilk maçta İspanya'nın Laboral Kutxa takımıyla karşılaşacak. Fenerbahçe, tarihinde ilk kez finale çıkıp, finalde iki Rus ekibi CSKA Moskova-Lokomotiv Kuban eşleşmesinin galibini de geçerek, bu kupayı kaldıran ilk Türk takım olmayı hedefliyor.

Dörtlü Final'de Türkiye'yi temsil edecek Fenerbahçe'nin yanı sıra Rusya'dan CSKA Moskova ve Lokomotiv Kuban, İspanya'dan da Laboral Kutxa takımları şampiyonluk mücadelesi verecek. 16 bin seyirci kapasiteli Mercedes-Benz Arena, 2009'dan sonra bir kez daha Dörtlü Final'e ev sahipliği yapacak. Yurt dışında en fazla Türk nüfusunun bulunduğu şehir Berlin'de gurbetçiler, sarı-lacivertlilerin en büyük destekçisi olacak.



Basketbolda kulüpler bazında Avrupa'nın bir numaralı organizasyonu THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final, bu akşam Almanya'nın başkenti Berlin'de başlayacak. Dörtlü Final'de Türkiye'yi temsil edecek Fenerbahçe'nin yanı sıra Rusya'dan CSKA Moskova ile Lokomotiv Kuban, İspanya'dan ise Laboral Kutxa takımları şampiyonluk mücadelesi verecek. Mercedes-Benz Arena'daki organizasyonda ilk maçlar bu akşam yapılacak. İlk gün maçlarını kazanan takımlar 15 Mayıs Pazar günü finalde karşılaşacak. Kaybedenler ise aynı gün finalden önce üçüncülük maçında karşı karşıya gelecek.

Fenerbahçe Laboral Kutxa maçı ne zaman saat kaçta hangi kanalda?

Fenerbahçe Laboral Kutxa maçı 13 Mayıs Cuma akşamı saat 22:00'da başlayacak. Mücadele Lig TV 3 kanalından şifreli olarak canlı yayınlanacak
 
Fenerbahçe, Laboral Kutxa maçı için son taktik çalışmasını yaptı

Fenerbahçe Basketbol Takımı, Turkish Airlines Euroleague Final Four’da bu akşam İspanyol ekibi Laboral Kutxa ile oynayacağı maçın son taktik provasını yaptı. Başantrenör Zeljko Obradovic yönetimindeki Sarı-lacivertli takımın, Mercedes-Benz Arena’daki çalışmasının ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık gerçekleşti. Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu akşam çok güzel bir maç oynayacaklarını söyledi. Kariyerinde 15. Final Four’u oynayacağı hatırlatılan Sırp teknik adam, "İlk kez oynadığım Final Four kadar heyecanlıyım. Büyük bir motivasyonla çalışıyorum. Sevdiğim bir işi yapıyorum" dedi.

Laboral Kutxa’nın iyi bir takım olduğuna değinen tecrübeli başantrenör, "Rakibimiz bir çok konuda iyi. Hem açık sahada, hem de 5’e 5’te iyi basketbol oynuyorlar. Çok iyi analiz yaptığımızı bu akşam göreceksiniz" ifadelerini kullandı. Sarı-lacivertlilerde takım kaptanı Melih Mahmutoğlu, bugün 26 yaşına girdi. Final Four’un doğum gününe denk geldiği için ayrı bir heyecanlı olduğunu belirten kaptan Melih, "Laboral Kutxa tehlikeli bir takım. İyi analiz ettik. Seyircimiz önünde oynayacağız burada. Öncelikle finale kalmak, sonra da kupayı kazanmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Fenerbahçe’nin ABD asıllı Türk basketbolcusu Bobby Dixon ise büyük bir heyecan duyduğunu belirterek, "Bir an önce başlasın istiyoruz. İyi odaklanıp mücadele edeceğiz. İlk önce bu akşam kazanıp finale çıkmamız gerekiyor. Sonrasına bakacağız" ifadesini kullandı.

Fenerbahçe ilk finalini istiyor 

Fenerbahçe, Laboral Kutxa karşısında bu akşam Avrupa Ligi'nde ilk kez final oynama hakkı elde etmek için mücadele edecek. Geçen sezon ilk kez yer aldığı Dörtlü Final'i 4. sırada tamamlayan Fenerbahçe, İspanyol rakibini yenip hem Türk basketbol tarihinde bir ilki gerçekleştirerek finale çıkmaya hem de organizasyondaki ilk galibiyetini elde etmeye çalışacak. Tarihinde 5. kez Dörtlü Final'de yer alacak Laboral Kutxa, iki kez finalde kaybettiği kupayı bu sefer kazanmayı hedefliyor. Fenerbahçe ile Laboral Kutxa Avrupa Ligi'nde daha önce 12 kez karşılaştı. Bu maçlarda İspanyol ekip Fenerbahçe'ye önemli bir üstünlük kurdu. İspanyolların 9 galibiyetine, sarı-lacivertli takım 3 kez kazanarak cevap verdi. Fenerbahçe ile Laboral Kutxa en son geçen sezon Top 16 turunda karşılaşmış ve iki takım da sahasındaki maçları kazanmıştı. 

Obradovic ve Perasovic 6. kez 

Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic, Labarol Kutxa'nın Hırvat başantrenörü Velimir Perasovic'le 6. kez karşı karşıya gelecek. İki başantrenör daha önce 5 kez karşılaştı. Perasovic'e karşı Panathinaikos'un başında maçlara çıkan Obradovic, 3 kez kaybetti, 2 kez kazandı. İki tecrübeli başantrenör en son 2011-2012 sezonunda Avrupa Ligi'nde karşılaşmıştı. Panathinaikos'un başındaki Obradovic, Anadolu Efes'i çalıştıran Perasovic'e karşı son maçını kaybetmişti. 

İki Rus takımı final için karşılaşacak 

Dörtlü Final'de iki Rus takımı finale çıkmak için karşı karşıya gelecek. THY Avrupa Ligi'nde üst üste 5. kez Dörtlü Final'de yer alan CSKA Moskova, Lokomotiv Kuban'ı yenerek final biletini almayı hedefliyor. Lokomotiv Kuban da ilk kez yer aldığı organizasyonda final peşinde. CSKA Moskova ile Lokomotiv Kuban bu sezon kendi liglerinde iki kez karşılaştı ve birer galibiyet elde etti. Bu iki takım Avrupa Ligi'nde ise birbirlerine 3. defa rakip oldu. CSKA Moskova, Avrupa Ligi'nde 2013-2014 sezonunda Top 16 turunda eşleştiği rakibini iki maçta da yenmeyi başardı.  
Dörtlü Final'in maç programı TSİ şöyle:

BU AKŞAM:

19.00 CSKA Moskova-Lokomotiv Kuban 
22.00 Fenerbahçe-Laboral Kutxa

15 MAYIS PAZAR

18.00 Üçüncülük maçı 
21.00 Final 

Mercedes-Benz Arena 

Avrupa basketbolunun en büyüğünün belirleneceği Berlin'deki Mercedes-Benz Arena'da tribünlerde 16 bin basketbolsever yer alacak. Yapımına 2006'da başlanan ve 2008'de açılan Mercedes-Benz Arena, Spree Nehri'nin hemen kenarında Berlin Duvarı'nın bulunduğu hattın karşısında bulunuyor. Mimari açıdan da şık bir görünüme sahip salon yaklaşık 160 milyon avroya mal olmuştu. 

Berlin'de 2. Dörtlü Final 

Mercedes-Benz Arena, 2009'dan sonra 2016'da da Dörtlü Final'e ev sahipliği yapacak. Salonun tamamlandığı 2008-2009 sezonunda Dörtlü Final'de, şu anda Fenerbahçe'yi çalıştıran Zeljko Obradovic'in başında bulunduğu Panathinaikos, finalde CSKA Moskova'yı yenerek kupayı kazanmıştı. 

Türk şehri Berlin 

Yurt dışında en fazla Türk nüfusunun bulunduğu şehir Berlin'de, gurbetçiler Fenerbahçe'nin en büyük destekçisi olacak. Dörtlü Final'e ev sahipliği yapacak 3,5 milyon nüfuslu Berlin'de yaklaşık 200 bin Türk yaşıyor. Almanya'nın kuzeyinde bulunan Spree ve Havel nehirlerinin arasında kurulu olan Berlin'deki gurbetçilerin maça yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. Berlin'de Türklerin yoğunlukla yaşadığı Kreuzberg de salona oldukça yakın bir mesafede bulunuyor.

En fazla Real Madrid kazandı 

THY Avrupa Ligi'nde, son şampiyon Real Madrid en fazla kupa sevinci yaşayan takım olarak dikkati çekiyor. Eski adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler ya da Kulüpler Avrupa Şampiyonası Kupası olan ligde İspanyol ekip, 9 kezle kupada en çok şampiyon olan takım unvanını elinde bulunduruyor. Real Madrid, ilki 1958 yılında düzenlenen kupada, 1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980 ve 1995 yıllarındaki şampiyonlukların ardından, geçen sezon 9. kez mutlu sona ulaştı. Geçen sezon Madrid'deki Dörtlü Final'de mücadele eden ve finalde Yunanistan'ın Olympiakos takımını 78-59 yenen İspanya ekibi, 20 yıllık kupa hasretine son verdi. 

CSKA Moskova'nın 6 şampiyonluğu var 

Dörtlü Final'de mücadele edecek Rusya'nın CSKA Moskova takımının 6 şampiyonluğu bulunuyor. Avrupa Ligi'nde 12 kez final oynayan CSKA Moskova, 1961, 1963, 1969, 1971, 2006 ve 2008 yıllarında şampiyonluk sevinci yaşadı. Yunanistan'ın Panathinaikos ve İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımlarının da altışar şampiyonluğu var. Ligde 15 kez final oynayan Maccabi Tel Aviv, 1977, 1981, 2001, 2004, 2005 ve 2014 yıllarında mutlu sona ulaştı. Kupada 7 kez final oynayan Panathinaikos, sadece 2001 yılında Suprolig finalinde İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımına mağlup oldu. Panathinaikos, 1996, 2000, 2002, 2007, 2009 ve 2011 yıllarında kupayı müzesine götürdü. İtalya'nın Varese takımı da 5 kez kupanın sahibi oldu. Dörtlü Final'de mücadele edecek Lokomotiv Kuban ve Laboral Kutxa'nın şampiyonluğu bulunmuyor.

2001'de iki kupa düzenlendi 

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliği (ULEB) arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, 2000-2001 sezonunda iki ayrı şampiyona düzenlendi. FIBA'nın Suprolig'i 20 takımla oynanırken, ULEB 24 takımla Avrupa Ligi'ni organize etti. Suprolig'de Paris'te yapılan Dörtlü Final'in son maçında Panathinaikos'u 81-67 yenen Maccabi Tel Aviv şampiyon olurken, Avrupa Ligi'nde 5 maçlık final serisinde Tau Ceramica'ya 3-2 üstünlük kuran Kinder Bologna mutlu sona ulaştı. FIBA ve ULEB'in anlaşmasının ardından Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki en büyük turnuvası 2002 yılından itibaren Avrupa Ligi adıyla oynanıyor. 

1988'de Dörtlü Final sistemine geçildi

Kupada Dörtlü Final sistemine 1988 yılında geçildi. İlk yıllar çift maç üzerinden yapılan finaller, daha sonra tarafsız sahada tek maç olarak 1987 yılına kadar oynandı. 1988 yılında ise Dörtlü Final sistemi başladı. 

7 Sezon sonra dörtlü final'de

Laboral Kutxa, 7 sezon sonra bir kez daha THY Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonunda yer almayı başardı. Tarihinde ilk Dörtlü Final'e katılma başarısına 2004-2005'te ulaşan İspanyol temsilcisi, üst üste 4 kez kupa mücadelesi verme şansı yakaladı. 2015-2016 sezonunda 5. kez dörtlü finale yükselen Laboral Kutxa, 2004-2005 sezonunda finalde İsrail'in Maccabi Tel Aviv ekibine 90-78 yenilerek, ikinci oldu. İspanyol temsilcisi, 2000-2001 sezonunda ise Avrupa Ligi'nde 5 maçlık final serisinde İtalya'nın Kinder Bologna takımına 3-2 kaybederek, ikincilikte kaldı. THY Avrupa Ligi'nde 2005-2006'da 3.'lüğe ulaşan Laboral Kutxa, 2006-2007 ve 2007-2008 sezonlarında ise 4.'lüğü elde etti. İspanyol ekibi, Dörtlü Final organizasyonlarında 2 maç kazanıp, 6 karşılaşmadan mağlup ayrıldı.

Takımın lideri Yunan Bourosis

Laboral Kutxa'nın Dörtlü Final'de yer almasına en büyük katkıyı Yunan uzun Ioannis Bourosis verdi. Sezon başından itibaren istikrarlı oynayan tecrübeli oyuncu, 27 Avrupa Ligi maçında 14,5 sayı ve 8,8 ribaunt ortalamasıyla oynadı. THY Avrupa Ligi'nin en iyi 5'inde de yer alan tecrübeli basketbolcu, bir kez ayın oyuncusu olurken, son 16 turuyla grup maçlarında da 4 kez bu unvanı elde etti.

Bourosis'in ardından 12,5 sayı ve 3,8 asist yüzdesiyle Darius Adams önemli bir katkı verirken, 10,8 sayı ortalaması yakalayan Fabien Causeur'un yanı sıra Mike James (10,4 sayı), Adam Hanga (8,3) ve Jaka Blazic (7,8) diğer etkili isimler olarak dikkati çekti.

Takımın başında tanıdık bir isim

Laboral Kutxa'yı uzun bir aradan sonra dörtlü finale taşıyan Hırvat Velimir Perasovic, 2010-2011 sezonunda kısa süreliğine Anadolu Efes'i de çalıştırmıştı.
İspanyol ekibinde ilk olarak 2005-2006'da görev alan tecrübeli çalıştırıcı, Avrupa Ligi'ndeki en yüksek galibiyet oranlarını da bu takımla yakaladı. 2005-2006'da 15 galibiyet ve 5 yenilgiyle yüzde 71,4 galibiyet oranı yakalayan Perasovic, bir sonraki sezon bu istatistiğini daha da geliştirdi. Eski adı Tau Ceramica'da 2006-2007'de bu sefer sahadan 20 galibiyetle ayrılan Velimir Perasovic, 4 yenilginin ardından yüzde 83,3'lük galibiyet yüzdesine ulaştı.
Laboral Kutxa'yı 3. kez dörtlü finale taşıyan Perasovic, bu sezon ise 18 galibiyet ve 9 yenilgiyle yüzde 66,7 galibiyet oranına ulaştı. Oyuncu olarak Laboral Kutxa ile Saporta Kupası sevinci yaşayan tecrübeli çalıştırıcı, takımını geçmiş sezonlarda üst üste iki kez Dörtlü Final'e taşımıştı. Velimir Perasovic, bu sezonki başarısıyla İspanyol ekibini üçüncü kez Dörtlü Final'e taşıdı.

Almanya’nın Başkenti Berlin’de 13-15 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek 2016 Turkish Airlines Euroleague Final Four basın toplantısı ve ödül töreni yapıldı. En İyi Beş'te seçilen Fenerbahçe'nin yıldız ismi Jan Vesely ödülünü alırken; basın toplantısında Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic ve sarı lacivertli Çek yıldız Jan Vesely açıklamalarda bulundu. 

En İyi'ler ödüllerini aldı

Alexanderplatz Meydanı'nda düzenlenen açılışta öncelikle sezonun en iyileri ödüllerini aldı. Sezonun en iyi ilk 5'inde Fenerbahçeli basketçiler Jan Vesely ile De Colo, Milos Teodosic (CSKA Moskova), Malcolm Delanye (Lokomotiv Kuban), Ioannis Bourousis (Laboral Kutxa) yer aldı. Bu isimlere ödüllerini İbrahim Kutluay ve Nikola Vujcic verdi. Turkish Airlines Euroleague'nde 2015-2016 sezonunun en değerli oyuncusu (MVP) ile en skorer ismi CSKA Moskova'nın Franzsız yıldızı Nando de Colo oldu. Turkish Airlines Euroleague'nin en iyi savunmacısı CSKA Moskova'nın ABD'li oyuncusu Kyle Hines, sezonun yükselen yıldızı ise Barcelona'nın genç oyuncusu Alex Abrines seçildi. Organizasyon düzenlenen basın toplantısı ile devam etti. Basın toplantısında Final Four’da mücadele edecek takımların antrenörleri ile her takımdan birer oyuncu katıldı. Fenerbahçe'de Başantrenör Zeljko Obradovic ile Jan Vesely temsil etti.

Tarihçe ve başarılar

İspanya'nın Bask bölgesinin takımı olan Laboral Kutxa 1959 yılında kuruldu. 1971 yılından beri İspanya 1. Ligi olan ACB'de mücadele eden Laboral Kutxa 3 kez bu ligde şampiyonluğa ulaşmıştır. İspanya Ligi şampiyonluğu dışında 6 kez İspanya Kral Kupası, 4 kez de İspanya Süper Kupası şampiyonlukları kazanma başarısı gösteren Laboral Kutxa, maçlarını 15.554 bin kişi kapasiteli Fernando Buesa Arena'da oynamaktadır.

Bu sezon İspanya ACB Ligi'nde 4'üncü sırada yer alan Laboral Kutxa, Euroleague'deki bir başka temsilcimiz Anadolu Efes'in de yer aldığı B Grubu'nda bulunuyordu. Anadolu Efes'in 2. olarak tamamladığı grubu 3. sırada bitiren Laboral Kutxa, 6 galibiyet 4 mağlubiyet ile Top 16'ya yükseldi. Anadlu Efes'e karşı bir galibiyet ve bir de yenilgi alan İspanyol takımı kendi sahasında oynadığı ilk maçı 92-90 kazanırken 2. maçta İstanbul'da 95-86'lık skorla mağlup ayrıldı. Euroleauge'de Top 16 F Grubu'nda ise 9 galibiyet 5 yenilgi ile 2. sırada tamamalayan Laboral Kutxa kendi sahasında almış olduğu galibiyetler ile dikkat çekti.

Laboral Kutxa, Fernando Buesa Arena'da oynadığı 7 maçta sadece Olympiakos'a 82-76 kaybetti. THY Euroleauge'de çeyrek finalde Yunanistan temsilcisi Panathinaikos ile esleşen Laboral Kutxa, sahasında ki ilk iki maçı 84-68 ve 82-78 skorlarla kazanmasının ardından üçüncü maçı da deplasmanda 84-75 kazanarak toplamda 3-0'la Final Four'a yükseldi.

Dikkat çeken isimler

Bir dönem Anadolu Efes'te de görev alan Hırvat antrenör Velimir Perasovic'in çalıştırdığı Laboral Kutxa'da Yunan uzun Ioannis Bourousis en dikkat edilmesi gereken isimlerin başında geliyor. Kariyerinde Barcelona, Olympiakos, Milano ve Real Madrid gibi kulüplerde forma giyen bu sezon gösterdiği performansla Eurolague'de MVP adayları arasında gösterilen 32 yaşındaki oyuncu, pota altındaki çeşitliliği ve dışarıdan oluşturduğu şut tehdidiyle, Fenerbahçe'yi zorlayacak oyuncuların başında geliyor.

Bourousis'in yanı sıra, Play-Off'larda 22.7 sayı ortalaması tutturan Darius Adams, bir dönem Galatasaray'ın da gündemine gelen Davis Bertans, ABD'li guard Mike James, dikkat edilmesi gereken isimler olarak sıralanıyor.