Başak Mireli, Türkiye’nin en zorlu rekoru olan ‘Türkiye Turu Rekoru’nu yelken gücü ile tek başına hiç durmadan kırmak için Hopa’dan yola çıktı.İSTANBUL (İGFA) - Hopa - İskenderun arasındaki 4 denizimizi kapsayan ve Türkiye Yelken Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Turu Rekor denemesi denizlerimize dair farkındalık oluşturmayı ve açık deniz yelkenciliğini geliştirmeyi amaçlıyor.

Başak Mireli, İlker Elektronik sponsorluğunda Hopa ile İskenderun arasındaki 1500 millik rotayı yelken gücü ile tek başına, hiç durmadan tamamlayarak Türkiye Turu Rekoru’nu elde etmeyi hedefliyor.

Rekor denemesine bugün başlayan sporcu, turun sonunda rotayı tamamlayan ilk kadın yelkenci ünvanına sahip olacak.

Hopa Limanı’ndan başlayıp, Hatay - İskenderun Limanı’nda son bulacak rekor denemesinde; kıyılara yaklaşık 1 millik mesafede Yelken Federasyonu tarafından belirlenen Sinop - İnceburun, Datça Knidos ve Kıbrıs - Zafer Adaları kapılarından geçilecek. Mireli’ye, İstanbul ve Çanakkale Boğazı seyirlerinde Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti ekipleri destek verecek.

Seyrin tamamı Yelken Federasyonu ve ilgi duyanlar tarafından “share.garmin.com/istanbul” adresinden uydu bağlantısı ile anlık olarak takip edilebilecek.

DÜNYA DENİZLERİ İÇİN TASARLANAN “İSTANBUL TEKNESİ” TÜRKİYE DENİZLERİNDE

Hollanda’lı Van de Stadt tasarım ofisi tarafından çizilen ve Avustralya’da el işçiliği ile çelikten üretilen İstanbul teknesi, Başak Mireli’ye bu zorlu yolculukta eşlik edecek.

Açık denizler için özel olarak tasarlanmış tekne, tuzlu suyu içme suyuna çevirebilen güneş enerjisi ile günlerce limana yanaşmadan kendi kendine yetebilen ve elektronik donanımı ile her türlü seyir güvenliğini sağlayabilme özelliklerine sahip.

BAŞAK MİRELİ KİMDİR?

Fenerbahçe Yelken Kulübü’nde yelken sporuna başlayan Türkiye’nin tek solo kadın yelken sporcusu Başak Mireli, uzun yıllar İstanbul Yelken Kulübü sporcusu olarak yat kategorisinde yarıştı. Haziran 2022’de Türkiye Turu Rekoru denemesini tamamladıktan sonra eşi Ömer Öcel ile çıkacağı dünya turunun ilk ayağında, Aralık 2022’de solo Atlantik geçişini yaparak, tek başına okyanus geçen ilk Türk kadın denizci olmayı da hedefliyor.