Her şey Twitter’da karakter limitini aşmak için yazıların ekran görüntüsünün alınmasıyla başlamıştı. Buna cevap olarak da Twitter’ın ortak kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey;  “Bu resimler gerçek bir yazı olsaydı, ne olurdu?” şeklinde bir soru sormuştu. Akabinde Twitter kullanıcıları, Twitter’da var olan 140 karakterlik sınırlamanın kalkacağını ön görmüş ve söylentiler yayılmaya başlamıştı. Karakter sınırlamasının kalkacağı ya da 2000 kelimeye çıkacağı beklentisine giren Twitter kullanıcılarına ise üzücü haber çok geçmeden ulaştı. NBC’nin “Today” isimli şovuna katılan ve röportaj veren Jack Dorsey, 140 karakterin, tüm söylentilere rağmen sabit kalacağını belirtti.

Peki neden 140 karakter? 

Cep telefonlarının mesaj kapasitesi 160 karakter ile sınırlıdır. Twitter da 20 karakteri kullanıcı adı için ayırmıştır. Geriye kalan 140 karakteri de mesaj amacı için bırakmıştır. Amaç, atılan Tweetler’in mesaj olarak gönderilebilmesini de sağlamaktır. Burada küçük bir detay daha devreye girer. Yazdığınız Tweetler’in, sizi takip edenler tarafından kendi takipçilerine gönderebilmelerini (yani Retweet yapmalarını) sağlamak istiyorsanız 140 karakter kısıtlamasına tekrardan dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü, 140 karakterlik bir Tweet attığınız takdirde, takipçileriniz kendi kullanıcı adları kadar karaktere ihtiyacı olacaktır. Dolayısıyla atacağınız, yazacağınız Tweetleri 140 karakterden az tutarsanız, Retweet yapıldığı takdirde, takipçilerinizin kullanıcı adları için de karakter bırakmış olursunuz. Tüm bu bilgiler yazdığınız Tweet'lerin Retweet yapılmasını kapsamıyor. Ayrıca Twitter üzerinden karşılıklı konuşma kısmını da kapsıyor. Bu yüzden karakter sayısını 125-130 civarında düşünmek daha doğru olur. Kaldı ki 2000 kelimeyi umut eder haldeydik…

Tüm bu bilgilerden sonra hala 140 karakter yetmiyor diye düşünüyor da olabilirisiniz. Her ne kadar Twitter’ın kurucularından Jack Dorsey’den üzücü haber gelse de, Twitter ‘ın kararını değiştirip değiştirmeyeceği henüz kesin değil.

Kısa ve öz yazmanın etkili bir ifade biçimi olarak görülüp 140 karakter sınırlamasına evet diyenler olduğu gibi Twitter kurucularından karakter sınırının arttırılmasını bekleyenler de var. Bakalım netleşmeyen karar değiştirilecek mi yoksa ileriki günlerde Twitter’dan sevindirici bir haber gelecek mi? Jack Dorsey için şimdilik 140 karaktere devam…