2017’nin Eylül ayındaki etkinlikte tanıtılan iPhone 8, Apple’ın tarihinde oluşturacağı en büyük tasarım revizyonunun başlangıcının habercisiydi: Üst ve alttaki düşüncesiz boşluklar kaldırılacak, iPhone 5S’deri beri var olan parmak izi tanıma sistemi Touch ID yerini yüzün 3 boyutlu modelini çıkararak kullanıcıyı tanımlayan Face ID’ye bırakacaktı.

Bütün bunlar, aynı lansmanda karşımıza meydana çıkan iPhone X ile vuku buldu. Apple’ın iPhone 6’dan beri kullandığı tasarım dilinin ete kemiğe bürünmüş son hali iPhone 8 oldu. Eylül 2021’de tam 4 yaşına girecek bu cihazı almayı düşünüyorsunuz fakat şüpheli mı kaldınız? Kafanızdaki soru işaretlerinin büyük kısmını ortadan kaldıracak bir içerik hazırladık.

iPhone SE vs iPhone 8 Plus – Bu hatayı yapmayın

iPhone 8 tasarımı, minik ekran sevenler için ideal

IPS teknolojisine sahip 4.7 inç ekranlı iPhone 8, tek elle kullanıma son derece müsait. Ekranının Retina HD olması, “o zaman iPhone 7’den farkı ne?” diye düşündürse de, True Tone teknolojisi iPhone 8’in ayırt edici noktalarının başında geliyor. Bulunduğunuz ortamdaki ışık miktarına göre ekranın aydınlatmasını otomatik olarak ayarlayan True Tone, ekran deneyimini iyileştirmeyi hedefliyor.

Azami 625 nit tipik parlaklık miktarına çıkabilen ekran, son seviyede almak kaydıyla güneş aşağıda deha jurnal kullanımda fazlasıyla yetiyor. 1400:1 kontrast değeri bir uçtan bir uca renklerin birbirine oranı gayet yerindeyken, DCI-P3 renk gamutu da doğruluk payını yükseltiyor.

iphone 8 2021

Bir akıllı telefonu satın alırken tartı verdiğimiz en büyük kriterlerden bir tanesine fiyat oluyor. Aktüel olarak devlete ait satışı bulunmayan iPhone 8, Apple’ın nispeten ucuz sınıfına sokabileceğimiz telefonlarından. Yeni iPhone’ların tamamının ekran kasa oranı büyük, daha tehlikesiz olarak lanse edilen Face ID’ye sahipler, ayrıca kamera özellikleri daha ileri seviyede. Oysa her kullanıcı cebinde taşıyacağı o alette tüm bunları aramıyor.

iPhone 8, bir yıl evvel piyasaya çıkan iPhone 7 serisinden tasarım anlamında pek öbür değil. Ön dizaynı, temas noktaları ve düğmelerin konumu birebir benzer. Lakin en büyük farkını arkadaki tarafında ortaya koyuyor; cihazı zıt çeviren kullanıcılar, kablosuz şarj desteği yerleştirilmesinin de önünü açan arkası cam kasayla karşılaşıyorlar.

Telefonda kompaktlığa tartma veriyorsanız ve sizin için belirleyici ölçüt buysa: iPhone 8’i rahatlıkla kullanabilirsiniz.

iOS performansı fazlasıyla tatmin edici

Tasarım bakımından daha yeni ve çağdaş görünen iPhone X’te kullanılan A11 Bionic çipin aynısı iPhone 8 serisinde de yer alıyor. Bu çipte dört enerji verimliliği, iki adet yüksek performans olmak üzere altı çekirdekli CPU bulunuyor. A11’e gömülü M11 hareketli tezgâhtar işlemci, aydınlatma tahmini, geniş renk yakalama ve gelişmiş piksel işleme gibi hesaplama fotoğraf işlevlerini destekleyen yeni bir görüş işlemcisi de içeriyor.

A11 bununla beraber “Neural Engine” olarak adlandırılan özel sinir ağı donanımını da bünyesinde bulunduruyor. Bu, cihazın cihaz öğrenme görevleri için kullanılan saniyede 600 milyar işlemi gerçekleştirmesine olanak sağlıyor. Günümüz teknolojisine kadar teorik olarak eski kalsa da; A11 çip, iPhone 8’le yapacağınız arama, internette gezinme, mesajlaşma vb. jurnal işlemleri fazlasıyla yerine getirecektir. Fakat sürekli saatlerce kullanıldığında telefonun ardındaki ısındığını hissedebiliyorsunuz.

Aktüel olarak iOS 14.7 işletim sistemiyle çalışan iPhone 8, iOS 15 ve hatta muhtemelen iOS 16’yı da alacak. Apple’ın Android üreticilerine göre en büyük avantajı, güncelleme desteğini en az 4 sene devam ettirmesi. Daha iPhone 6S serisinin bile yazılım desteği kesilmemişken, iPhone 8 serisinin yakın vadede yabana atılması söz konusu değil. En 2 sene daha yeni sürümlere güncellenmeye devam edecektir.

iOS 14, 2020’de; iPhone 8 ise 2017’de piyasaya sürülmüştü. Peki o aradaki 3 takvim fark, işletim sisteminin cihazdaki performansına nasıl yansıdı? İş gereği tüm gün telefonla uğraşan biri olarak, iPhone 8’in uygulamalardaki performansı, tarayıcı açıkken yaşattığı deneyim, video izlerken hiçbir şekilde kasmaması ve en önemlisi sistem genelindeki hızı hiç eski bir aygıt kullanıyormuş hissiyatı yaşatmadı. Bilakis daha genç ve aynı segmentteki rakiplerinden çok daha iyi durumda.

Uyarlayıcı ve Lightning kablosu aynı gün zorunlu

Gelelim iPhone 8’in pil performansına. Örnekteki cihazın pili bir kere devlete ait Apple teknik servisinde değişti. “Pil Sağlığı” bölümündeki “Azami Kapasite” değeri yüzde 92. Ilave olarak pilin durumu da “En Yüksek Performans Yeterliliği” sınıfında gözüküyor. Bu bilgiyi vermemizin sebebi; satın alacağınız iPhone 8’in pil sağlığı daha düşük veya yüksek olabilir. Bilhassa ikinci el düşünüyorsanız böyle bir durumla karşılaşabilirsiniz. böylece batarya sağlığına dikkat etmenizde menfaat var.

İş gereği bütün telefonla WhatsApp, Slack, Instagram, Safari, YouTube gibi mecralarda süre geçiren biri olarak; sabahtan 08.00-08.30’da yüzde 100 dolu olan sorumluluk öğleden sonraya kadar rahatlıkla dayanıyor. Hatta kullanıma yan olarak 17.00 civarlarına değin günlerin sayısı fazla pozitif. Fakat o saatten daha sonra yatana kadar (23.00 civarı) kullanılması imkansız.

Gün içinde yüzde 20 iken şarja takılan iPhone 8 yaklaşık 45 dakika içinde yüzde 30’u geçiyor. Şarj esnasında ister istemez kullanıma kopamamak suretiyle tam doluma ulaşması bir veya bir buçuk saat sürüyor. Bu şart haliyle dört yaşındaki bir cihaza kıyasla gayet sıradan.

iPhone 8 kamerası günlük uygulama için yeterli

Performans ve batarya ömrünün yanı sıra kayda değer olan bir detaylar da kamera. Apple iPhone 8’in ön tarafında 7 Megapiksel bedel kamera bulunuyorken; otomatik bakış sabitleme, retina flaş, otomatik HDR, yüz seziş ve saniyede 720P@240 FPS ve saniyede 1080P@30FPS video çekme özelliklerini bünyesinde barındırıyor.

Arka tarafında f/1.8 diyafram açıklığına sahip 12 Megapiksel kamera bulunduran iPhone 8; otomatik odaklama, optik gösterme sabitleme ve True Tone flaş özelliklerine sahip. En büyük yeteneklerinden bir her birine; 4K@60FPS ve 1080P@240 FPS video çekebilmesi. Akıllı telefonların kameralarını değerlendiren DxOMark vaktinde iPhone 8’in HDR, otomatik odaklama, sabitleme, her aydınlatma koşulunda yüksek renk doğruluğu performansını göz önünde bulundurarak 92 puan vermişti. Telefon böylelikle döneminin en iyi mobil kamerası unvanını almıştı.

Muhakkak ancak o zamanki veriler şu an için geçerli değil. Doğum günü, tatil, toplu yolculuk vb. zamanlarda güneş ışığına karşın iPhone 8 kamerası hoşnut edecektir. Ancak daha fazlasını beklememelisiniz.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/2021-yilinda-iphone-8-satin-alinir-mi