Yeterli zamanı, birikimi ve bilgisi olmadığını düşündüğü için yatırım dünyasına adım atmaya çekinen öyle fazla birey var. Cümbür Cemaat için erişilebilir, adil ve demokratik bir yatırım deneyimi sunan Midas, bu engelleri ortadan kaldırarak herkesin Amerikan Borsalarına -ve çok yakında Borsa İstanbul'a- özgürce yatırım yapabilmesini sağlıyor. Midas, bireysel yatırımcılar için 2022'de enflasyonla mücadeleyi şöyle değerlendiriyor:

Yüksek enflasyon karşı birikimlerinin erimesinden korkuyor musun? Kesinlikle yalnız değilsin.

Covid-19 varyantları, yüksek işsizlik ve enflasyon gibi problemler yüzünden çoğu yatırımcı, 2021'i endişeyle geride bıraktı. Peki, yüksek enflasyon aleyhinde birikimlerimizi nasıl koruyacağız?

Sene sonu itibarıyla enflasyon TÜİK'in rakamlarına göre %36 ve ENAG'ın rakamlarına tarafından %82 arttı. Doların %78 yükseldiği bir yılda döviz yatırımı olanlar bile bu enflasyonun yansımalarından kurtulamadı. 

Yüksek enflasyon karşısında hisse senedi yatırımları birikimlerimizi korumaya yetiyor mu?

Enflasyon Aleyhinde Sermaye Payı Fiyatları

Farklı enflasyon ortamında hisse senetlerinin getirileri, sektörlerine tarafından olduğu dek hisselerin türlerine kadar de çeşitlilik gösterebilir.

Dolayısıyla biz de “değer hisseleri” ile “yükselme hisseleri”nin farklı enflasyon ortamlarındaki “kısa dönemli” getirilerine bir göz attık.

Bu iki hisse grubunun son 1 yıl içerisindeki artışlarına bakalım:

Değerinde hisseleri; düşük çoğalma oranlarına sahip ve dünyayı değiştirecekleri düşünülmeyen, o kadar popüler olamamış hisselerdir. Yatırımcılar; bu hisselere, “yargı ettikleri değere” oranla fiyatlarının ucuz olduğunu ve bir gün yargı ettikleri değere ulaşacaklarını düşünerek yatırım yaparlar.

Artma hisseleri bunun bütün tersidir. Çok yüksek yükselme oranlarına sahip ve dünyayı değiştireceği düşünülen popüler hisselerdir. Yatırımcıların bu şirketlerden beklentileri çok yüksek olduğu için, kazançlarına oranla çok yüksek hisse fiyatlarına sahip görece fiyatı yüksek hisselerdir.

Enflasyon Karşısında Hangi Sektörler Ayrıcalıklı?

Enflasyonun şirket kazançları üzerindeki etkisi, sektörün tüketim dinamiklerine ve çaba yeteneğine tarafından değişim gösterir.

Enflasyonun %3'ün üzerinde olduğu ve yükselmeye devam ettiği enflasyonist bir ortamda sektörlerin hangi ihtimalle ne kadarlık bir getiri getireceğine bakalım:

1973-2020 yılları arasındaki 47 takvim verilerin ışığında, enflasyonist ortamda enflasyonu en çok yenen sektörün geçmişte enerji sektörü olduğu ortaya çıkıyor. 

Yüksek faiz ortamlarında en çok hasarlardan birini alan büyüme hisselerinin bulunduğu bilişim & teknoloji sektörü, geçmişte keza enflasyona karşısında negatif getiriye sahip ayrıca de çoğu sektöre tarafından enflasyonu yenmekte en cılız olan sektörlerden biri olmuş. 

Enflasyon Ortamında Yatırım Planı Yerine Getirmek

1925 ve 2021 yılları aralarında, kısa-orta-uzun yatırım planlarının getirisi ile enflasyon oranlarını karşılaştıralım. Burada; ABD'deki enflasyona göre, S&P 500'ün en fazla getiri sağladığı yatırım planını inceleyeceğiz.

Yüksek enflasyon ortamı dediğimiz, %5 ve üzeri enflasyon varken, en yüksek getiriyi 18 aylık yatırım planı sağlamış. 6 aylık kısa vadeli yatırım planlarının getirisi, karşılaştırmalı olarak en az kazancı sağlamış.

Lakin geçmiş performanslar, gelecek performanslar için asla bir garanti oluşturmaz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/18/2022de-enflasyonla-nasil-mucadele-edebiliriz