Bu ilaç teknolojisi, yeni bir tabakalı imal yöntemi benimsiyor. Bu Nedenle uzmanlar, ağızdan alındığında kapsülden vücuda hap salım oranını düzenlemiş ve yüksek gözenekli yapılarda ilacın 3D baskısına olanak tanımış oluyor. Dr. Qi çalışmaya ilişkin konuştu. Qi, “Kişiselleştirilmiş tıpla, her hastaya özel içten doz ve ilaç kombinasyonlarına sahip haplar üretmek için yeni imal teknolojisini kullanıyoruz. Bu, hastaların en düşük emrindeki etkilerle azami ilaç faydası elde etmesini sağlayacaktır.” dedi.

3D printer hap çalışmaları ile bilim insanları, hastaların girift sağlık durumu sorunlarına yerinde tasarımlar ortaya koyuyor.

Qi, açıklamasının devamında ise ilacın kimler için kayda değer olduğunu anlattı: “Bu nesil çare yaklaşımları özellikle her gün çoğu öbür türde hap almak zorunda kalanlara fayda sağlayacaktır. Mesela, yaşlı hastalara, kanser, hafıza hastalığı ve iltihaplı bağırsak hastalığı gibi karmaşık rahatsızlıkları olan hastalara tarafından.”

Tek kapsülde çoğu hap

Dr. Qi son olarak, “Bu egzersiz, gelecekteki kişiye özgü hap teknolojisinin temeli.” dedi. Araştırmacılar, 3D baskının, talep üstüne gözenekli farmasötik katı dozaj formları üretme konusunda benzersiz bir yeteneğe sahip olduğunu belirtti. Gözenekli farmasötik katı dozaj formu ile kastedileni şöyle açıklayabiliriz; birkaç hastalığı bulunan ve gün içinde ayrı ayrı kapsüllerde değişik ilaçlar almak zorunda olan bir hasta için tek kapsülde gözenekleri ile birbirinden ayrılan ilaç dozlarının bulunması.

3D printer ile ilaç kapsülleri üstüne çalışmalar bir süredir devam ediyor. (Resim: John Gribben)

Farmasötik 3D baskı araştırması, son beş yılda çabucak büyüyen yeni bir araştırma alanıdır. En yaygın kullanılan 3D zorlama yöntemleri, baskıdan önce ilacın spagetti yarı filamentler halinde işlenmesini gerektiriyor. East Anglia Üniversitesi ekibi, yeni bir yöntemi araştırdı. Bu, filament kullanmadan hızlı bir şekilde gözenekli farmasötik tabletler üretebilen yeni bir 3D baskı. Sonuçlar, gözeneklerin boyutunu değiştirerek, tabletten vücuda geçen bir ilacın hızının düzenlenebileceğini ortaya koydu.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/3d-yazici-ile-ilac-dozlari-kisisellesecek
Yorumlar