Henüz 3G’den 4.5G’ye geçme hazırlıklarındayken yeni bir kablosuz ağ doğuyor. Değişen dünyada, kopmayan internet bağlantısı en çok ihtiyaç duyulanların başında yer almaya başladı. Bu nedenle sürekli bağlantılar üzerinde değişimlere gidilmekte. Kablosuz ağların geleceği ise 5G olarak görülmekte. 4.5G’ye alışmamış hatta kullanamamışken 5G için hazırlanacağız. 

5G hayatımızı kolaylaştıracak kablosuz ağ sistemi. G harfi ise “Generation” yani “nesil” sözcüğünün baş harfi nedeniyle bulunmakta. 4.5G’nin devamı niteliğinde olan 5G, 4.5G ile elde ettiğimiz tüm kullanım özelliklerinin yanına (Telefon görüşmeleri, web’de gezinme, kesintisiz video izleme-gönderme, görsel aktarımı vb) veri aktarım hızını arttırma olarak eklenecek. Ultra HD özellikteki videolar çok daha hızlı biçimde inecek ve en önemlisi aynı anda binlerce kişinin sorun yaşamadan internette gezinme hayali gerçekleşecek. 

4.5G saniyede 1 gigabit aktarıyor. Bu da tüm koşullar uygun olduğunda HD bir filmi 1 saatte indirilmesi anlamına gelir. Ancak 4.5G’nin hızına maksimum derece ulaşılamıyor olması. 5G ise, saniyede 10 gigabit hıza sahip olacak. Böylece 4.5G’den çok daha yüksek bir hıza erişilecek. Bu sonuçlar doğrultusunda önde gelen iletişim firmaları dünya çapında 5G standartları oluşturmaya başlamış bulunmakta. Oluşturulmaya başlanmış standartlardan en önemlisi ise 5G’nin geriye yönelik uyumluluk sunması. Bir diğer oluşturulması planlanan standart ise; çoklu giriş-çıkış antenlerinin kullanılması. Amaç; yüksek frekanslı sinyallerin düşük frekanslar kadar uzağa ulaşamamasının yarattığı sorunu çözmek. Detaylı açıklaması ise şöyle: 5G, 4G'ye kıyasla daha yüksek radyo frekanslarını kullanıyor. 4 G, 20 MHzlik bantları kapsarken 5G, 6GHz'e kadar olan frekans bandını kullanabiliyor. Bu yüksek frekansların kullanılmasının sebebi, şu an boş olmaları ve verileri daha hızlı taşıyabilmeleridir.

5G’ye hazırlanmak;

4.5G ülkemizde yeni yeni var olmuşken, dünya 5G’ye hazırlanıyor. ABD’nin bazı bölgelerinde denenmeye başlanan 5G’nin yaygınlaşmasının, tüm dünya çapında 2020’den önce mümkün olmayacağı görüşü uzmanlarca bildirilmekte. Sunacağı tüm olanaklar ile 4 yıl içinde 5G hızına tüm dünya kavuşacak.

2020’de milyonlarca insanın aynı anda internete bağlanma hızının çözümü 5G ile gerçekleşecek, bunun içinde 5G geniş bir bant ağı hizmete sunacak.